Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
4. prosince 2022 v 20:09
Čas čtení 1:07

Ukrajina zesiluje útoky v Luhanské oblasti. S příchodem zimy se zlepšují podmínky pro ofenzivní operace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina zesiluje útoky v Luhanské oblasti. S příchodem zimy se zlepšují podmínky pro ofenzivní operace
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Vše nasvědčuje tomu, že ukrajinská protiofenziva v této oblasti zřejmě nabírá na síle.

Ukrajina zřejmě stupňuje útoky na frontové linii v Luhanské oblasti. Podmínky pro ofenzivní operace v Donbasu se zlepšují, protože přichází zima a s ní zamrzlá půda, která umožňuje snadnější přesun. Uvedl to Institut pro studium války, informuje o tom i BBC.

Zdá se, že ruské síly již nemají pod kontrolou důležitou cestu R66 mezi městy Kreminna a Svatove. Protiofenziva Ukrajiny v této oblasti podle institutu s odvoláním na informace z ruských válečných blogů nabírá na obrátkách.

Generální štáb oznámil, že ukrajinské jednotky odrazily ruský protiútok u Červonopopivky, což podle amerických analytiků pravděpodobně znamená, že Ukrajinci dostali vesnici na zmiňované cestě pod kontrolu.

1. prosince 2022 v 12:09 Čas čtení 1:49 Na území Česka se příští rok vycvičí až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, rozhodnutí schválil Senát Na území Česka se příští rok vycvičí až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, rozhodnutí schválil Senát

Serhij Hajdaj, šéf Luhanské oblasti, v pátek řekl, že se má počasí na linii Kreminna–Svatove konečně změnit a očekává, že ukrajinští vojáci budou moci brzy zlepšit své manévry, protože bláto zcela zamrzne. Řekl také, že Rusové budují novou linii opevnění u Starobilsku, asi 50 kilometrů východně od města Svatove. 

V bojích se pokračuje 

Ukrajinské dělostřelectvo pokračuje v útocích na ruské jednotky a logistická centra v Luhanské oblasti. Ruské zdroje uvedly, že jen za poslední den raketomety HIMARS zasáhly cíle ve čtyřech vesnicích. U města Bachmut v Doněcké oblasti pokračují boje také. Obě strany, Rusko i Ukrajina, hovoří o odražení útoku nepřítele. Ruské síly jižně od města zaznamenaly v uplynulých dnech částečná vítězství a postoupily na frontě o pár kilometrů.

V Chersonské oblasti ukrajinské speciální jednotky Carlsen zveřejnily fotografii, jak na člunu překračují řeku Dněpr a vztyčují vlajku na levém břehu řeky. Řeka nyní odděluje ukrajinské a ruské síly poté, co Rusko v první polovině listopadu stáhlo své jednotky z pravého břehu. „Pokud se tento omezený ukrajinský útok (...) potvrdí, může to Ukrajincům otevřít cestu pro nové vojenské operace na východním břehu,“ uvedli analytici.

Domů
Sdílet
Diskuse