Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Jakub Paulík
5. prosince 2022 14:34
Čas čtení 1:03

Prezidentce Čaputové vyhrožují smrtí. Dopisy připomínají rétoriku některých slovenských politiků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezidentce Čaputové vyhrožují smrtí. Dopisy připomínají rétoriku některých slovenských politiků
Zdroj: TASR/AP/Adrian Dennis/Pool Photo via AP

Prezidentská kancelář podniká právní kroky.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli v pořadu na RTVS Za 5 minut 12 hovořila o tom, že se potýká s tvrdou kritikou, při které nechybí ani výhrůžky smrtí. „Na mou osobu jsou hrubé, brutální osobní útoky. Zejména taková ta podezření, která hovoří o tom, že sloužím jiné moci, o vlastizrádkyni, o tom, že jsem americkou agentkou a podobné hrubé nesmysly,“ řekla prezidentka.

Výhružky přitom podle jejích slov obsahují slovník některých politiků, kteří na prezidentku pravidelně útočí. V případě některých výhrůžek vůči hlavě státu se aktuálně vedou trestní stíhání. „Netýká se to jen mě, ty výhrůžky, ale i mých blízkých, a to už považuji daleko za hranicí,“ dodala k věci prezidentka.

1. prosince 2022 7:38 Čas čtení 0:48 Čaputová o duševním zdraví: Každý z vás je unikát a na každém z vás záleží, já také klopýtám, jsme omylné bytosti Čaputová o duševním zdraví: Každý z vás je unikát a na každém z vás záleží, já také klopýtám, jsme omylné bytosti

Poukázala také na výroky poslance Ľuboše Blahy, proti kterému podala žalobu. Soudy v jeho případě potvrdily, že ani politik nemusí snášet výroky, které „vzbuzují nenávist a zároveň nemají žádný věcný podklad“. Některým lidem podle Čaputové stačí „pouze toto, aby se to odráželo ve výhrůžkách zabitím“.

„A toto si ti pánové, kteří toto šíří –⁠ a podle mého názoru vědí, že lžou –⁠, já nevím, jestli neuvědomují nebo nechtějí uvědomit,“
 tvrdí prezidentka. V těchto případech kancelář prezidentky podniká právní kroky.

Právní kroky nejsou pro Ľuboše Blahu nic nového. Blaha je slovenský politik za SMER-SD, který se netají podporou Ruska. Několikrát mu byl zablokován profil na Facebooku, kde šířil například nepravdy týkající se pandemie covidu a další konspirační teorie. Do reklamy na této sociální síti investoval mezi březnem 2019 a únorem 2020 cca 14 tisíc eur (cca 340 tisíc korun), uvedl Denník N. Poté, co mu byla na Facebooku smazána stránka, letos chystal žalobu na Metu, premiéra SR i samotné Slovensko.

Domů
Sdílet
Diskuse