Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
1. prosince 2022 7:38
Čas čtení 0:48

Čaputová o duševním zdraví: Každý z vás je unikát a na každém z vás záleží, já také klopýtám, jsme omylné bytosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Měli bychom si uvědomit, že jsme zodpovědní za svá slova i myšlenky, protože ty následně podněcují naše jednání, vzkázala slovenská prezidentka.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se ve středu zúčastnila diskuse o prožívání mladých lidí a jejich duševních problémech. Přiznala, že často analyzuje své jednání a je k sobě velmi kritická. „Musí k tomu patřit i sebeodpuštění a přijetí faktu, že jsem člověk, který klopýtá. Musíme umět odpustit sami sobě a vzít na vědomí, že jsme omylné lidské bytosti,“ řekla slovenská hlava státu. 

Nenávist podle slov Čaputové není bublina, která splaskne. Zmínila se i o šíření nenávisti na internetu. Řekla, že bychom si měli uvědomit, že jsme zodpovědní za svá slova i myšlenky, protože ty následně podněcují naše jednání. Čaputová opět upozornila na šíření nenávisti ze strany politiků. Nenávistné verbální projevy podle ní mohou vést k útokům, jejichž příkladem je vražda dvou LGBT+ lidí na Zámecké ulici v Bratislavě.

Nejste na to sami

Aktéři diskuse vyzdvihli důležitost psychohygieny a hledání balancí mezi povinnostmi a odpočinkem. Psycholog Marek Madro zdůraznil, že mladí lidé ve svých problémech nejsou sami a dospělým na nich opravdu záleží.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

„Každý z vás je unikát a na každém z vás záleží. Věřím, že z toho těžkého, čím si v jednotlivých etapách života procházíte, umíte těžit,“ vzkázala na závěr mladým Slovenkám a Slovákům prezidentka. 

Celou diskusi si můžeš pustit na facebookovém odkazu.

Zpět
Sdílet
Diskuse