Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
6. prosince 2022 10:51
Čas čtení 0:49

Češi budou o Vánocích šetřit. Na čem nejvíce? Hlasuj v anketě, jak to máš letos ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi budou o Vánocích šetřit. Na čem nejvíce? Hlasuj v anketě, jak to máš letos ty
Zdroj: Unsplash/Rodion Kutsaiev/volně k užití

Zhruba polovina Čechů bude kupovat stejný počet dárků. Další třetina lidí dokonce ještě méně.

Rostoucí výdaje zapříčinily, že se Češi letos během vánočních oslav uskromní. Zhruba pětina lidí (21 procent) omezí utrácení za Vánoce na nejnutnější položky, jako je cukroví, výzdoba, ale také vánoční dárky. A 89 procent Čechů plánuje pořizovat menší nebo stejný počet jako loni. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Zonky, na který autoři upozornili v tiskové zprávě.

Anketa:
Co ty a Vánoce?
Letos budu rozhodně šetřit.
Dám si pozor na větší výdaje, ale plánuju utratit asi stejně jako loni.
Chci se aspoň na svátky trochu rozšoupnout...
Letos budu rozhodně šetřit.
41 %
624 Hlasů
Dám si pozor na větší výdaje, ale plánuju utratit asi stejně jako loni.
49 %
747 Hlasů
Chci se aspoň na svátky trochu rozšoupnout...
10 %
150 Hlasů

Letos jen málokdo plánuje pořizovat více dárků než v loňském roce. Zhruba polovina oslovených jich bude kupovat stejný počet, a další třetina lidí dokonce ještě méně. S pořizováním dárků nejčastěji začínají už v listopadu (38 procent). Pětina lidí (20 procent) ale dárky pořizuje až v prosinci nebo až těsně před Vánocemi. Současná ekonomická situace nebude mít na vánoční oslavy nebo nákupy dárků prakticky žádný vliv pouze u třetiny respondentů.

Agentura IPSOS/ Zonky
Zdroj: Agentura IPSOS/Zonky

Ačkoliv si na dárky v průběhu roku odkládá peníze stranou jen zhruba polovina dotázaných, dobrou zprávou je, že půjčit si na ně je pro Čechy ve většině případů nemyslitelné.

Anketa:
Už sis někdy půjčil*a na dárky?
Ano.
Kupoval*a jsem na splátky.
Ne.
Ano.
3 %
53 Hlasů
Kupoval*a jsem na splátky.
2 %
28 Hlasů
Ne.
95 %
1538 Hlasů

„Oproti loňskému roku se dokonce zvýšil podíl lidí, kteří tvrdí, že by si na dárky nepůjčili nikdy. I přesto ale více než desetina dotázaných uvádí, že si půjčku na Vánoce sice ještě nikdy nevzali, do budoucna ale takovou možnost nevylučují,“ říká Petr Šmíd, vedoucí oddělení výzkumu trhu pro Zonky a Air Bank.

6. prosince 2022 6:00 Čas čtení 6:53 Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě
Domů
Sdílet
Diskuse