Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
6. prosince 2022 19:59
Čas čtení 1:15

Ruská knihkupectví stahují z prodeje díla s LGBT+ tematikou, Putin podepsal nový zákon

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruská knihkupectví stahují z prodeje díla s LGBT+ tematikou, Putin podepsal nový zákon
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Za porušení zákona hrozí přísné pokuty.

Knihkupectví v Rusku stahují z regálů díla s queer tematikou. Ruský prezident Vladimir Putin v minulých dnech podepsal zákon, který výrazně omezuje LGBT+ aktivity v zemi. Zprávu převzala agentura TASR.

Za porušení zákona hrozí pokuty

Rusko už v roce 2013 zavedlo zákon zakazující aktivity, jejichž cílem bylo šíření „propagandy netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými. Nový zákon tento zákaz rozšířil i na osoby starší osmnácti let. Prezident Vladimir Putin ho podepsal v pondělí poté, co prošel oběma komorami ruského parlamentu.

Zákaz se týká několika oblastí. Kromě knih, filmů a divadelních představení nemohou LGBT+ témata „propagovat“ ani média a online zdroje, tematika se nesmí objevit ani v reklamě. Kromě toho zákon zakazuje šíření informací o tranzici nezletilým osobám. Některé prodejní řetězce se podle nového zákona začaly zařizovat. Největší prodejce knih v Rusku, společnost Čitaj Gorod, už díla týkající se „netradičních vztahů“ začala stahovat z prodeje. 

Nově podepsaný zákon zahrnuje i přísnější tresty za jeho porušení. Fyzická osoba může za porušení nařízení dostat pokutu až ve výši čtyři sta tisíc rublů, v přepočtu tedy téměř 150 tisíc korun. V případě informací o tranzici poskytnutých nezletilým osobám hrozí pokuta ve výši 73 tisíc korun. V případě právnických osob pokuty přesahují i milion korun. 

Homofobie v Rusku trvá

Podle Evropského soudu pro lidská práva porušují ruské zákony Evropskou úmluvu o lidských právech a jsou diskriminační a homofobní. Soud také konstatoval, že zákony neslouží žádnému veřejnému zájmu, jak Rusko tvrdí. Veřejná debata o LGBT+ nemůže ohrožovat veřejnou morálku. 

Homosexualita byla v Rusku dekriminalizována v roce 1993, homofobie a diskriminace ale stále patří mezi rozšířené jevy. Podle organizace ILGA-Europe se Rusko umístilo na 46. místě ze 49 evropských zemí v oblasti začleňování LGBTQ+ lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse