Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková TASR
8. prosince 2022 13:13
Čas čtení 0:53

Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách
Zdroj: TASR

Boluartin předchůdce Castillo byl ve středu odvolán z funkce a zatčen za to, že podle několika ústavních analytiků v zemi protiústavně vyhlásil dočasné uzavření Kongresu.

Peruánský Kongres ve středu odhlasoval odvolání prezidenta Pedra Castilla z funkce. O několik hodin později složila přísahu nová prezidentka Dina Boluarte, která předtím zastávala funkci viceprezidentky, informuje o tom CNN. Stala se tak první ženou v čele této jihoamerické země.


Šedesátiletá právnička Boluarte vyzvala k politickému příměří a vytvoření vlády národní jednoty. „Žádám o prostor a čas na záchranu země. Mým prvním úkolem je bojovat proti korupci ve všech jejích formách,“ řekla Boluarte. „S odporem jsem sledovala, jak tisk a soudní orgány informovaly o hanebných loupežích peněz všech Peruánců, tuto rakovinu je třeba vymýtit,“ dodala.

Dina Boluarte.
Dina Boluarte. Zdroj: TASR

Boluartin předchůdce Castillo byl ve středu odvolán z funkce a zatčen za to, že podle několika ústavních analytiků v zemi protiústavně vyhlásil dočasné uzavření Kongresu. Na protest proti Castillovu kroku rezignovalo nejméně sedm ministrů vlády a dalších vysokých úředníků, kteří bývalého prezidenta obvinili z pokusu o státní převrat.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Marita Barreto, koordinátorka týmu státních zástupců, kteří se zabývají korupcí ve vládě, uvedla, že Castillo byl zadržen po středečním hlasování o impeachmentu. 

BBC upozorňuje, že Peru prochází složitým politickým obdobím, v posledních letech bylo z úřadu vyhozeno několik prezidentů. V roce 2020 mělo tři prezidenty během pěti dnů. Castillo, někdejší venkovský učitel, převzal po volbách v roce 2021 moc od tradiční peruánské politické elity. Od té doby přežil dva pokusy o impeachment a je vyšetřován v šesti různých případech.

Domů
Sdílet
Diskuse