Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková TASR
8. prosince 2022 v 13:13
Čas čtení 0:53

Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Peru má první ženskou prezidentku, je jí Dina Boluarte. Její předchůdce skončil v želízkách
Zdroj: TASR

Boluartin předchůdce Castillo byl ve středu odvolán z funkce a zatčen za to, že podle několika ústavních analytiků v zemi protiústavně vyhlásil dočasné uzavření Kongresu.

Peruánský Kongres ve středu odhlasoval odvolání prezidenta Pedra Castilla z funkce. O několik hodin později složila přísahu nová prezidentka Dina Boluarte, která předtím zastávala funkci viceprezidentky, informuje o tom CNN. Stala se tak první ženou v čele této jihoamerické země.


Šedesátiletá právnička Boluarte vyzvala k politickému příměří a vytvoření vlády národní jednoty. „Žádám o prostor a čas na záchranu země. Mým prvním úkolem je bojovat proti korupci ve všech jejích formách,“ řekla Boluarte. „S odporem jsem sledovala, jak tisk a soudní orgány informovaly o hanebných loupežích peněz všech Peruánců, tuto rakovinu je třeba vymýtit,“ dodala.

Dina Boluarte.
Dina Boluarte. Zdroj: TASR

Boluartin předchůdce Castillo byl ve středu odvolán z funkce a zatčen za to, že podle několika ústavních analytiků v zemi protiústavně vyhlásil dočasné uzavření Kongresu. Na protest proti Castillovu kroku rezignovalo nejméně sedm ministrů vlády a dalších vysokých úředníků, kteří bývalého prezidenta obvinili z pokusu o státní převrat.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Marita Barreto, koordinátorka týmu státních zástupců, kteří se zabývají korupcí ve vládě, uvedla, že Castillo byl zadržen po středečním hlasování o impeachmentu. 

BBC upozorňuje, že Peru prochází složitým politickým obdobím, v posledních letech bylo z úřadu vyhozeno několik prezidentů. V roce 2020 mělo tři prezidenty během pěti dnů. Castillo, někdejší venkovský učitel, převzal po volbách v roce 2021 moc od tradiční peruánské politické elity. Od té doby přežil dva pokusy o impeachment a je vyšetřován v šesti různých případech.

Domů
Sdílet
Diskuse