Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. prosince 2022 19:21
Čas čtení 0:47

Ministryně Černochová ve Vietnamu jednala o vývozu armádní techniky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministryně Černochová ve Vietnamu jednala o vývozu armádní techniky
Zdroj: ODS/Úřad vlády ČR

Česká ministryně obrany Jana Černochová ve středu v Hanoji jednala s vietnamským ministrem národní obrany Phanem Van Giangem o kapacitách českého obranného průmyslu a možnostech vývozu do Vietnamu, uvedlo Ministerstvo obrany. Informuje o tom TASR.

„Hlavním cílem cesty je podpora exportu českého obranného průmyslu, ale diskutovali jsme také o spolupráci v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu či vojenské historie,“ komentovala schůzku Černochová.


Připomněla také, že zástupci českých firem se účastní hanojského veletrhu Expo Defence 2022, jehož cílem je podpořit mezinárodní spolupráci mezi Vietnamem a dalšími zeměmi. Ministryně mluvila s vietnamským resortním partnerem i o bezpečnostní situaci ve světě v souvislosti s blížícím se setkáním Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

8. prosince 2022 13:44 Čas čtení 1:31 Kandidáti na prezidenta v debatě se studenty: Kdo odsoudil kratom a kdo pizzu s ananasem? Kandidáti na prezidenta v debatě se studenty: Kdo odsoudil kratom a kdo pizzu s ananasem?

„Česká republika jako předsednická země EU podporuje ASEAN a jeho úsilí o mírové řešení situace v oblasti jihovýchodní Asie,“ řekla Černochová. Vietnam je pro Česko podle resortu obrany významným partnerem v regionu jihovýchodní Asie. K budování vzájemných vazeb přispívá podle ministerstva také početná vietnamská komunita v Česku.

V roce 2020 byl v Hanoji v rámci dalšího rozvoje kontaktů obou zemí ustaven úřad vojenského a leteckého přidělence. Ministerstvo obrany také připomíná spolupráci ve výzkumu, například mezi Univerzitou obrany v Brně s Vojenskou technickou akademií (Le Quy Don Technical University).

Domů
Sdílet
Diskuse