Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kuni Nguyenová
9. prosince 2022 v 9:19
Čas čtení 1:03

Viktor Orbán viní EU v souvislosti se zvýšením cenového stropu. Inflace v Maďarsku stoupla na 22,5 procenta

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Viktor Orbán viní EU v souvislosti se zvýšením cenového stropu. Inflace v Maďarsku stoupla na 22,5 procenta
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nejvýraznější nárůst cen registrují maďarští statistici u kategorií elektřina, plyn, paliva a potraviny.

Inflace v Maďarsku dosahuje rekordu. Zatímco v říjnu dosahovala 21,1 procenta, v listopadu vzrostla na 22,5 procenta. Projevuje se to zejména ve vyšších účtech za energie, ale i v dražších pohonných hmotách nebo v potravinách. Informoval o tom Maďarský centrální statistický úřad

Během roku nejvíce zdražily pohonné hmoty, o 65,9 procenta, a to příčinou vládního opatření z minulého týdne, které zrušilo zastropování cen paliv. Benzin a nafta totiž začaly docházet. Výsledkem byl silný růst cen, takže se benzin nyní prodává zhruba za stejnou cenu jako v Česku. Podle maďarských médií se ale ceny u některých čerpacích stanic zvýšily i více.

Viktor Orbán na svém účtu na Facebooku uvedl, že v souvislosti se sankcemi schválenými Evropskou unií rozhodla vláda v případě ropné společnosti MOL o zvýšení dosavadní 40procentní daně z nadměrného zisku na 95 %, informovala o tom TASR.

Vyšší ceníky se promítly také do potravin, které meziročně zdražily o 43,8 procenta. Například vejce jsou proti loňskému listopadu dražší o 102,9 procenta, chleba o 81,8 procenta a mléčné výrobky o 79 procent. O více než 70 procent zdražil také sýr, máslo nebo těstoviny, maso je dražší o více než 50 procent. V Maďarsku přitom do 1. října platil strop na některé základní ceny potravin, o čem jsme tě dříve informovali

9. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:43 Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší

Maďarská vláda se údajně připravuje na další prodloužení cenového stropu. Kdy bude nové zastropování platit a kterých položek se to bude týkat, ale zatím neoznámila.

Na rozdíl od Maďarska se inflace v Česku výrazně zpomalila. Zatímco v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent, v říjnu „jen“ o 15,1 procenta. Ceny potravin v tuzemsku ale dále rostou. 

Domů
Sdílet
Diskuse