Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
9. prosince 2022 9:19
Čas čtení 1:03

Viktor Orbán viní EU v souvislosti se zvýšením cenového stropu. Inflace v Maďarsku stoupla na 22,5 procenta

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Viktor Orbán viní EU v souvislosti se zvýšením cenového stropu. Inflace v Maďarsku stoupla na 22,5 procenta
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nejvýraznější nárůst cen registrují maďarští statistici u kategorií elektřina, plyn, paliva a potraviny.

Inflace v Maďarsku dosahuje rekordu. Zatímco v říjnu dosahovala 21,1 procenta, v listopadu vzrostla na 22,5 procenta. Projevuje se to zejména ve vyšších účtech za energie, ale i v dražších pohonných hmotách nebo v potravinách. Informoval o tom Maďarský centrální statistický úřad

Během roku nejvíce zdražily pohonné hmoty, o 65,9 procenta, a to příčinou vládního opatření z minulého týdne, které zrušilo zastropování cen paliv. Benzin a nafta totiž začaly docházet. Výsledkem byl silný růst cen, takže se benzin nyní prodává zhruba za stejnou cenu jako v Česku. Podle maďarských médií se ale ceny u některých čerpacích stanic zvýšily i více.

Viktor Orbán na svém účtu na Facebooku uvedl, že v souvislosti se sankcemi schválenými Evropskou unií rozhodla vláda v případě ropné společnosti MOL o zvýšení dosavadní 40procentní daně z nadměrného zisku na 95 %, informovala o tom TASR.

Vyšší ceníky se promítly také do potravin, které meziročně zdražily o 43,8 procenta. Například vejce jsou proti loňskému listopadu dražší o 102,9 procenta, chleba o 81,8 procenta a mléčné výrobky o 79 procent. O více než 70 procent zdražil také sýr, máslo nebo těstoviny, maso je dražší o více než 50 procent. V Maďarsku přitom do 1. října platil strop na některé základní ceny potravin, o čem jsme tě dříve informovali

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Maďarská vláda se údajně připravuje na další prodloužení cenového stropu. Kdy bude nové zastropování platit a kterých položek se to bude týkat, ale zatím neoznámila.

Na rozdíl od Maďarska se inflace v Česku výrazně zpomalila. Zatímco v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent, v říjnu „jen“ o 15,1 procenta. Ceny potravin v tuzemsku ale dále rostou. 

Domů
Sdílet
Diskuse