Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
9. prosince 2022 12:40
Čas čtení 1:07

Rusko začíná na Ukrajině útočit novými íránskými drony, v Záporoží prý umístilo raketomety poblíž jednoho z reaktorů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko začíná na Ukrajině útočit novými íránskými drony, v Záporoží prý umístilo raketomety poblíž jednoho z reaktorů
Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Shrnujeme aktuální dění na Ukrajině. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že Rusko útočí íránskými bezpilotními letouny poprvé za tři týdny. Ukrajinská jaderná společnost varuje před „porušením všech podmínek jaderné a radiační bezpečnosti“.

Rusko má z Íránu novou várku dronů. Chce opět útočit na cíle na území Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany to zveřejnilo ve své nejnovější zprávě o vývoji situace na Ukrajině, která se zakládá na informacích tajných služeb. Upozornil na to server Sky News a agentura TASR.


Britský resort připomněl, že ruská armáda nasadila drony íránské výroby do bojů tento týden, a to poprvé po třítýdenní přestávce. Předpokládá, že Rusko zřejmě vyčerpalo své dřívější zásoby bezpilotních letadel Šáhid-131 a Šáhid-136 a nyní dostalo nové. V takovém případě je podle britského ministerstva obrany třeba očekávat novou vlnu útoků bezpilotních letadel.

Ukrajinští vojenští představitelé informovali, že Záporožská a Dněpropetrovská oblast byly po zmiňované přestávce útokům dronů vystaveny 6. a 7. prosince. Ukrajinský generální štáb v úterý oznámil sestřelení 17 bezpilotních letadel včetně 14 dronů typu Šáhid-136.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Samotná Moskva tento týden též obvinila Ukrajinu za to, že během konfliktu útočí na Rusko svými drony. Na letišti nedaleko Kursku, které leží zhruba 100 kilometrů od ukrajinských hranic, hořel zásobník paliva. 

Raketomety v Záporoží

The Guardian upozorňuje na prohlášení ukrajinské jaderné společnosti Energoatom, že ruské síly okupující elektrárnu v Záporoží umístily několik vícenásobných raketometů Grad poblíž jednoho ze šesti jaderných reaktorů. Útočné systémy jsou podle Energoatomu umístěny v nových „ochranných strukturách“, které Rusové tajně vybudovali, a „porušují všechny podmínky jaderné a radiační bezpečnosti“.

Informaci se zatím nepodařilo nezávisle ověřit. I když riziko jaderného zhroucení by mělo být výrazně sníženo, protože všech šest reaktorů bylo odstaveno, Guardian cituje agenturu AP, pro kterou odborníci uvedli, že nebezpečné uvolnění radiace je stále možné.

Domů
Sdílet
Diskuse