Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová
10. prosince 2022 v 20:12
Čas čtení 0:43

Ruští sportovci zřejmě budou moct soutěžit na olympijských hrách v Paříži

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruští sportovci zřejmě budou moct soutěžit na olympijských hrách v Paříži
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/volně k užití

Účastnit se nebudou moct ti sportovci, kteří veřejně podporují konflikt na Ukrajině.

Asijská olympijská rada navrhuje, aby bylo ruským a běloruským sportovcům umožněno účastnit se olympijských her v Paříži i v případě, že by válka na Ukrajině stále trvala. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) hodlá tento návrh přezkoumat. Očekává se přitom, že povolí Rusům a Bělorusům zúčastnit se minimálně kvalifikačních soutěží, informuje The Guardian.

10. prosince 2022 v 8:28 Čas čtení 1:48 Šampion Patrik Kincl na turnaji Oktagon 38 nebude. Jako náhradník za Vémolu se řešil i legendární Nate Diaz Šampion Patrik Kincl na turnaji Oktagon 38 nebude. Jako náhradník za Vémolu se řešil i legendární Nate Diaz

Mezinárodní olympijský výbor podle britského deníku zřejmě počítá s tím, že návrh se setká s kontroverzními reakcemi. Sportovcům by však nemělo být umožněno soutěžit pod oficiální státní vlajkou ani hymnou v případě vítězství. Ti sportovci, kteří budou aktivně projevovat podporu ruskému tažení na Ukrajině, budou vyloučeni.

Vítr do plachet snaze asijského výboru foukl nedávno francouzský prezident Emmanuel Macron, podle kterého by se sport neměl politizovat, uvádí Daily Mail. „Cílem těchto velkých akcí je umožnit sportovcům ze všech zemí, někdy včetně zemí ve válce, oživit sport a zároveň najít prostřednictvím sportu způsoby, jak diskutovat tam, kde už lidé nemohou mezi sebou mluvit. Myslím si, že by se to mělo zachovat,“ řekl.

Komise MOV uvítala toto vyjádření. Hry jsou podle nich způsobem, jak jinak spojit rozdílné země a politické systémy na jedné akci.

Domů
Sdílet
Diskuse