Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
10. prosince 2022 19:27
Čas čtení 0:53

Zemřela slovenská herečka Soňa Valentová

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Bylo jí 76 let.

Zemřela slovenská herečka Soňa Valentová, bylo jí 76 let. Informuje o tom slovenský Denník N. Podle serveru Topky o smutné zprávě informovala na Facebooku i Svetlana Waradzinová, vedoucí oddělení kultury v Bratislavském samosprávném kraji. „Odchází dětství mé generace. Odešla skvělá herečka. RIP Soňa Valentová,“ napsala.

Herečka měla zdravotní problémy již několik let, v roce 2016 měla cévní příhodu.

Hereččin talent si fanoušci mohli vychutnávat v divadle i v televizi, mezi její známé postavy patří macecha z Perinbaby Juraje Jakubiska, zahrála si i v psychologickém thrilleru Filipa Renče Requiem pro panenku či v úspěšném muzikálu Mníšky. Hrála také ve filmu Kladivo na čarodějnice

Soňa Valentová
Zdroj: TASR/Andrej Galica

Na prknech činohry Slovenského národního divadla ztvárnila Soňa Valentová velké množství nezapomenutelných postav. Vytvořila desítky hereckých charakterů, přičemž na mnoha spolupracovala se svým manželem, režisérem Pavlem Hasprem.

Stejně obdivuhodné výkony předvedla i na stříbrném plátně a díky hudebnímu i pohybovému nadání se herečka uplatnila i v muzikálech. Svůj talent předvedla v 15 celovečerních filmech a kolem 150 televizních snímcích a inscenacích.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Herečka získala za své výkony několik ocenění. Například v roce 1969 Cenu Janka Borodáče, v roce 1975 jí udělili televizní cenu Zlatý krokodýl, v roce 1988 získala titul zasloužilé umělkyně a v roce 2006 si převzala jedno z nejvyšších státních vyznamenání – Řád Ludvíka Štúra II. třídy za přínos ke kultuře. O svém životě v roce 2010 vydala autobiografii Prelet nad životom.

Domů
Sdílet
Diskuse