Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
11. prosince 2022 14:01
Čas čtení 1:37

Nový volební průzkum STEM: ANO by v prosinci drtivě vyhrálo volby

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový volební průzkum STEM: ANO by v prosinci drtivě vyhrálo volby
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Podle nového volebního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS vyplývá, že Babišovo hnutí ANO by získalo přes 30 % hlasů.

Opoziční hnutí ANO by podle modelu STEM pro televizi CNN Prima News v prosinci vyhrálo sněmovní volby se ziskem 30,8 procenta. Druhá ODS by měla 13,9 procenta, třetí je SPD se 12,4 procenta hlasů, informuje ČTK. Agentura počítá s volební účastí 59,3 %.

Volební model zveřejnila televizní stanice v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny byly vládní strany KDU-ČSL a TOP 09 a dále ČSSD a KSČM. Do dolní komory Parlamentu by se dostalo pět subjektů.

2. prosince 2022 11:55 Čas čtení 0:45 Nový volební průzkum: Nerudová dotahuje Pavla i Babiše, ten by stále vyhrál Nový volební průzkum: Nerudová dotahuje Pavla i Babiše, ten by stále vyhrál

V zářijovém modelu STEM mělo hnutí prezidentského kandidáta a bývalého premiéra Andreje Babiše 30 procent hlasů, druhé tehdy bylo hnutí SPD Tomia Okamury se 14,3 procenta, ODS byla těsně třetí se 14,2 procenta.

Podle místopředsedy Sněmovny a prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka lidé oceňují, že hnutí je opozicí, která jen nekritizuje, ale navrhuje řešení. „Funguje nám stínová vláda, neustále komentujeme vše, chodíme do médií. Jsme aktivní opozicí a nebojíme se lidí, jezdíme do regionů,“poznamenal v Partii.

Pro občanské demokraty je výsledek motivací pracovat, řekl v pořadu místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Věřím, že ta čísla půjdou nahoru tak, jak se budou projevovat opatření vlády,“ uvedl. Vláda podle něj zatím kvůli válce na Ukrajině a rostoucím cenám energií neměla šanci prosazovat to, co chtěla, protože priority se zcela přeskládaly.

Komunisté se 4 procenty

Za ANO, ODS a SPD byli v aktuálním průzkumu čtvrtí Piráti se ziskem 9,4 procenta a hnutí STAN se 6,4 procenta. Piráti zůstali na svém zisku ze zářijového modelu STEM, Starostové a nezávislí si polepšili z pěti procent. TOP 09 si pohoršila na 4,6 procenta, na rozdíl od září, kdy ještě byla na hranici pro vstup do Sněmovny. Lidovci získali 4,9 procenta hlasů. Komunisté 4,2 procenta a sociální demokraté čtyři procenta. KSČM a ČSSD jsou nyní mimo Sněmovnu.

Výzkumu STEM se zúčastnilo 2005 obyvatel starších 18 let. Dotazování se uskutečnilo mezi 29. listopadem a 5. prosincem.

V říjnových volbách do Sněmovny loni zvítězila do té doby opoziční koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, pro kterou hlasovalo 27,8 procenta voličů. Dosud vládní hnutí ANO dostalo 27,1 procenta hlasů a vzhledem k volebnímu systému o jeden mandát víc než Spolu.

17. května 2023 11:00 Čas čtení 3:00 Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit Komentář: Jak pražská ODS obnovila dlouholetou tradici umět se narodit

Předvolební modely přitom vítězství Spolu nepředpokládaly, agentury favorizovaly ANO. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN, dostala 15,6 procenta hlasů. SPD volilo 9,6 procenta voličů. Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly. Vládu vytvořili občanští demokraté, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN. Pětice stran se ve dvousetčlenné Sněmovně opírá o většinu 108 hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse