Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
11. prosince 2022 15:32
Čas čtení 1:44

Korupce v europarlamentu? Místopředsedkyně EP čelí závažným obviněním a má pozastavené pravomoci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Korupce v europarlamentu? Místopředsedkyně EP čelí závažným obviněním a má pozastavené pravomoci
Zdroj: Getty Images/Vladimir Rys

Při prohlídce podezřelých bylo nalezeno 600 000 eur v hotovosti.

Pravomoci místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kaili, která je vyšetřována kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz, byly v sobotu pozastaveny. Informuje o tom BBC. Podle agentury TASR prokuratura obvinila čtyři osoby, mezi kterými je i Kaili.


Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola se rozhodla s okamžitou platností pozastavit všechny pravomoci, povinnosti a úkoly, které byly delegovány na Evu Kaili ve funkci místopředsedkyně Evropského parlamentu.

Metsola v sobotu na Twitteru napsala, že parlament „je nezlomný v boji proti korupci“, a dodala, že udělá vše, co je v jeho silách, aby „byl nápomocen spravedlnosti“. Belgická policie zadržela Kaili v pátek, jen několik hodin poté, co byly zadrženy další čtyři osoby. Nejméně tři z nich byli buď italští občané, nebo pocházeli z Itálie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Kaili (@evakaili)

Kaili je partnerkou jednoho ze čtyř zadržených, Francesca Giorgiho, asistenta jednoho z poslanců ze skupiny socialistů a demokratů v Evropském parlamentu, uvedl zdroj z belgické prokuratury.


Zatčen byl údajně i bývalý italský europoslanec Pier-Antonio Panzeri, který působil v EP v letech 2004–19. Italská média v sobotu informovala, že v Itálii byla zadržena Panzeriho manželka a dcera.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Belgická prokuratura v pátek nezveřejnila totožnost podezřelých ani zemi, která je měla korumpovat. Právní zdroj blízký případu však později agentuře AFP potvrdil zprávy belgického tisku, že dotyčnou zemí byl Katar, který se podle vyšetřovatelů několik měsíců pokouší nelegálně ovlivnit ekonomická a politická rozhodnutí Evropského parlamentu, a to prostřednictvím plateb v hotovosti nebo darů pro vysoce postavené představitele europarlamentu. Katar to odmítá.

U zatčených našli 600 000 eur v hotovosti, Kaili byla vyloučena ze strany i frakce

K zatčení podezřelých došlo v pátek po sérii razií v Bruselu, při kterých se podle belgických prokurátorů našlo 600 000 eur v hotovosti. Policie zajistila také počítače a mobilní telefony.

Belgický deník L'Echo v sobotu informoval, že v domě Kaili v Bruselu, který se policie rozhodla prohledat poté, co jejího otce přistihla, jak v kufru převáží velkou sumu peněz, se našlo „několik tašek plných bankovek“. Řecké sdělovací prostředky přinesly v pátek večer zprávy o vyloučení Kaili ze strany Panhelénské socialistické hnutí (PASOK).


Politická skupina v Evropském parlamentu – Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D) – v pátek oznámila, že s okamžitou platností pozastavuje její členství ve skupině, a to „v reakci na probíhající vyšetřování“.

Předseda PASOK Nikos Andrulakis v sobotu na platformě Twitter oznámil, že v rámci strany PASOK existuje tlak, aby se Kaili vzdala i mandátu v Evropském parlamentu. Kaili se však „v tuto chvíli nechce vzdát svého křesla, protože ví, že by to znamenalo ztrátu poslanecké imunity,“ uvedl podle AFP jiný zdroj ze strany PASOK.

Zprávy ze světa najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse