Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
12. prosince 2022 7:51
Čas čtení 1:00

90letá Američanka získala bakalářský titul 71 let poté, co se zapsala na univerzitu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

„Je krásné dokončit něco, co jste začali,“ řekla v rozhovoru.

Devadesátiletá Joyce DeFauw získala titul na Northern Illinois University. Stalo se tak přesně 71 let poté, co na školu nastoupila. Na univerzitu se přihlásila už v roce 1951 pod jménem Joyce Viola Kane, jak se jmenovala za svobodna. Rozhodla se tehdy studovat domácí ekonomiku, informuje CNN.

Během studia se ale její plány úspěšně získat diplom změnily. V kostele se totiž seznámila s mužem, do kterého se okamžitě zamilovala. „Chodila jsem do školy tři a půl roku, ale po setkání s ním jsem se rozhodla odejít,“ vzpomíná DeFauw. V roce 1955 se vzali a měli spolu tři děti. V průběhu let se její rodina rozrostla. Dnes má již 17 vnoučat a 24 pravnoučat.

Joyce DeFauw večná študentka
Zdroj: Northern Illinois University

V roce 2019 se ale rozhodla, že si chce dokončit vysokoškolské vzdělání, které zanechala. „Vzpomněla jsem si, že jsem na sebe byla naštvaná, že jsem nikdy nedokončila školu, a moje děti mě povzbudily v tom, abych se vrátila do školy,“ řekla. Zapsala se proto zpět na denní studium a začala chodit na přednášky.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V roce 2020 však přišla pandemie, a tak se musela naučit pracovat na počítači, aby dokázala navštěvovat školu i distančně. Nakonec se jí to i díky pomoci jejích vnoučat podařilo a tři roky poté, co se přihlásila zpátky do školy, si tak mohla převzít na univerzitě svůj titul bakaláře všeobecných studií. 

„Je krásné dokončit něco, co jste začali,“ dodala a v rozhovoru pro CNN vzkázala lidem, „aby se nikdy nevzdávali, přestože ví, že to může být náročné, ale všechno v životě má své vzestupy a pády“.

Joyce DeFauw večná študentka
Zdroj: Northern Illinois University
Zpět
Sdílet
Diskuse