Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
14. prosince 2022 12:05
Čas čtení 2:12

České skiareály startují zimní sezonu. Podívej se, kde si zalyžuješ

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České skiareály startují zimní sezonu. Podívej se, kde si zalyžuješ
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Zimní sezona a s ní spojené sportovní radovánky jsou tu. Přinášíme ti souhrn míst v Česku, kam můžeš vyrazit na lyže nebo snowboard.

Tisíce lyžařů vyrazily o víkendu na svahy českých hor. Lidé využili toho, že se v této zimě poprvé otevřelo mnoho skiareálů a napadl také čerstvý sníh. Řada středisek je zatím otevřena jen částečně. Některé nechají podle ČTK v nadcházejících všedních dnech vleky zcela vypnuté a rozjedou je zase až o víkendu.

4. prosince 2022 6:00 Čas čtení 5:43 Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce)

Na hřebenech Krkonoš leží 40 až 70 cm sněhu

Ve Špindlerově Mlýně lyžovalo o víkendu zhruba 4 000 lidí. Aktuálně je otevřena modrá sjezdovka Turistická a červená Hromovka II. V pátek a o víkendu by mohla být k dispozici i medvědínská strana. Ve SkiResortu Černá hora – Pec se lyžuje na Černé hoře na čtyřech sjezdovkách a v Peci pod Sněžkou taktéž na čtyřech. Celkem pak bude od pátku 16. prosince v Peci otevřeno více než šest kilometrů sjezdovek. Místní půjčovna lyží a servis má zároveň akci se slevou 50 %. 

Minulý pátek začala sezona ve středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku. Otevřelo více než 3,5 kilometru tratí na modrých sjezdovkách Vyhlídková a Spojovací cesta a na červených Kamila a Slamník, v provozu je čtyřsedačková lanovka Sněžník a dva vleky. V pátek a o víkendu nicméně přibudou další otevřené sjezdovky i vleky.

Na sjezdovce na Klínovci leží asi 50 centimetrů sněhu

Na Klínovci, nejvyšším vrcholu Krušných hor, se vleky poprvé rozjely v pátek, otevřená byla sjezdovka Dámská, kterou se jako první podařilo zasněžit umělým sněhem. V týdnu bude mít areál ještě zavřeno, standardní denní provoz začne v pátek 16. prosince. Příští víkend by již měly být k dispozici svahy na severní straně Klínovce, jako jsou například sjezdovky Přemostěná, Pařezovka i nová sjezdovka Lázeňská směrem na Jáchymov. V Karlovarském kraji se už lyžuje také v krušnohorském areálu Skipot v Potůčkách na Karlovarsku.

26. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 2:48 Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda Kam na výlet: Medvědí skála propůjčuje turistům ticho a klid. V 18. století na ní vyhasl život posledního krušnohorského medvěda

Jeseníkách minulý víkend zahájila sezonu Ski Aréna Karlov a letos se podruhé otevřelo i středisko v Branné na Šumpersku. O víkendu jel také vlek v areálu v Hrubé Vodě na Olomoucku, i tam už se lyžovalo o minulém víkendu. Například areál v Kopřivné zahájí sezonu v pátek 16. prosince večerním lyžováním. Na sezonu se chystá i středisko na Červenohorském sedle nebo v Koutech nad Desnou.

Na Kvildě je až 70 centimetrů sněhu

Mezi nejzasněženější místa v zemi patří Šumava, například na vrcholu Plechý je asi půl metru sněhu. Sezona o víkendu začala například v Kvildě na Prachaticku nebo v areálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy. První lyžování nové zimní sezony odstartuje v Plzeňském kraji v pátek 16. prosince v největším zimním areálu Ski&Bike Špičák. Pro první lyžaře bude připravená zatím asi 1,5 kilometru dlouhá sjezdovka. V prvních dnech navíc areál nabídne lyžařům jízdenky až o čtvrtinu levnější, než jsou oficiální ceny pro novou sezonu.


Také lyžařský areál Monínec na Příbramsku zahájí v pátek zimní sezonu, jako obvykle večerním lyžováním od 18:00 do 21:00. Díky mrazivému počasí bude pro lyžaře připravena celá hlavní sjezdovka dlouhá 1,2 kilometru. V provozu tak bude kromě kotvy obsluhující horní část hlavní sjezdovky i lanová dráha. V prvních dnech bude středisko otevřeno pro večerní lyžování standardně od pondělí do neděle s výjimkou Štědrého dne. S denním lyžováním se počítá vždy od pátku do neděle od 9:00 do 16:00. Lyžování si budou moci návštěvníci užít i na Štědrý den, kdy bude vlek v provozu od 9:00 do 12:00. Od 25. prosince bude možné opět využít jak denní, tak i noční lyžování.

Zprávy z domova najdeš na Refresheru na jednom místě.
Domů
Sdílet
Diskuse