Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
14. prosince 2022 18:00
Čas čtení 0:50

Fiala: EU chce prohloubit spolupráci se státy ASEAN i mimo obchod a investice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Fiala: EU chce prohloubit spolupráci se státy ASEAN i mimo obchod a investice
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

EU chce na středečním summitu se zeměmi Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v Bruselu ukázat, že má zájem s nimi prohloubit spolupráci, a to ve všech aspektech. Uvedl to premiér Petr Fiala před zahájením samotného summitu, informuje TASR.

Summit se koná ve znamení 45. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma bloky. Fiala před novináři zdůraznil, že jde o významné partnery pro EU, ale také pro Českou republiku, která má se zeměmi tohoto regionu příznivou obchodní bilanci a celoroční obrat ve výši více než 150 miliard korun.

„Je žádoucí podporovat vztahy s touto oblastí; ASEAN slibuje velký potenciál rozvoje a spolupráce,“ uvedl premiér. Upřesnil, že na summitu se očekávají konkrétní výstupy v podobě podpisu dohod o partnerství a spolupráci s Malajsií a Thajskem, což zemím EU otevře prostor pro jednání o obchodních dohodách a investicích.

„Potvrdíme tak plán spolupráce, který se zaměřuje nejen na ekonomickou, ale i na politickou a bezpečnostní spolupráci a také spolupráci v sociokulturní oblasti, což je důležité právě v této době, kdy musíme vést dialog s regiony, které jsou nám blízké a s nimiž můžeme spolupráci v tomto velmi komplikovaném mezinárodním prostředí prohlubovat,“ popsal situaci Fiala.

Informoval, že summit v Bruselu již využil nebo využije i na sérii bilaterálních jednání s lídry Indonésie, Thajska, Singapuru, Filipín a Vietnamu. V těchto zemích žije více než půl miliardy lidí a pro ČR si Fiala slibuje potenciál růstu obchodních vztahů, znovuotevření některých leteckých linek, což podpoří cestovní ruch, a v případě Thajska i možnost prohloubení spolupráce v oblasti obrany.

Domů
Sdílet
Diskuse