Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
14. prosince 2022 v 19:42
Čas čtení 0:34

Ukrajina: V osvobozeném Chersonu prý objevili ruskou mučírnu pro děti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina: V osvobozeném Chersonu prý objevili ruskou mučírnu pro děti
Zdroj: Council of Europe Office in Ukraine

Ukrajinští vyšetřovatelé objevili v nedávno osvobozeném městě Cherson mučírnu, kde ruské okupační jednotky údajně zadržovaly a týraly děti. Oznámil to dnes ukrajinský veřejný ochránce práv Dmytro Lubinec. TASR zprávu převzala z deníku The Guardian.

Ruské tajné služby držely děti v takzvané „dětské cele“, kde dostávaly jen trochu vody a téměř žádné jídlo, dodal Lubinec s odvoláním na výpovědi tamních obyvatel.

Z nich vyplývá, že tyto děti byly vystaveny psychickému týrání ze strany svých ruských únosců, kteří jim prý řekli, že rodiče je opustili a už se nikdy nevrátí domů. Lubinec podotkl, že jeden 14letý chlapec byl vězněn a později mučen jen proto, že si vyfotografoval nefunkční ruskou vojenskou techniku.

14. prosince 2022 v 15:30 Čas čtení 0:44 Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních Válka leze Putinovi do peněz. Podle Institutu pro studium války musí šetřit na kampaních

„Mučení dětí jsme zaznamenali poprvé. Myslel jsem si, že po Buči a Irpini už nemůžeme sáhnout na hlubší dno... Ale skutečné dno jsme viděli až v Chersonu,“ uvedl ukrajinský veřejný ochránce práv.

Britský deník připomíná, že tato tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit. Guardian navštívil jinou „mučírnu“ v jihoukrajinském Chersonu, kde byly podle tamních zdrojů zadržovány, bity či mučeny elektrickým proudem desítky mužů. Některé z nich ruští vojáci zabili.

Domů
Sdílet
Diskuse