Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová ČTK
16. prosince 2022 19:00
Čas čtení 0:44

Miloš Zeman zrušil automatické zakládání datových schránek občanům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miloš Zeman zrušil automatické zakládání datových schránek občanům
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Datové schránky měly být automaticky zřízeny těm lidem, kteří se v minulosti k digitální službě státu přihlásili bankovní identitou či elektronickým občanským průkazem.

Datové schránky měly být od příštího roku zřízeny těm občanům Česka, kteří v minulosti se státem komunikovali skrze bankovní identitu či elektronickou občanku. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zrušení tohoto návrhu a datovou schránku bude i nadále možné získat pouze na vyžádání, informuje ČTK

2. listopadu 2022 15:43 Čas čtení 1:15 Datové schránky pro běžné občany nejspíš povinné nebudou. Vláda se je chystá zarazit Datové schránky pro běžné občany nejspíš povinné nebudou. Vláda se je chystá zarazit

Vláda plán na automatické zřízení datových schránek už v minulosti označila za „příliš ambiciózní“. „Plníme závazek o maximální možné komunikaci se státem, ale zároveň ponecháváme možnost dosavadní cesty,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Automatické zřízení tzv. datovek by podle vlády navíc zkomplikovalo život lidí s nižšími digitálními schopnostmi. 

Datové schránky měly od nového roku dostat cca dva miliony živnostníků a 200 tisíc právnických osob. I nadále je však nakonec mohou dostat pouze ti, kteří o ně zažádají. 

Datová schránka jako pomoc při komunikaci se státem

Datová schránka je elektronické úložiště, které slouží k doručování elektronických dokumentů mezi orgány veřejné moci a fyzickými a právnickými osobami. Skrze datovku lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, výpis bodů řidiče nebo také zaslat do školy omluvenku za dítě.

Více informací o datových schránkách najdeš na webu ChciDatovku, kde o ně můžeš také zažádat.

Domů
Sdílet
Diskuse