Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
19. prosince 2022 13:22
Čas čtení 1:59

Hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo se odročilo na leden

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo se odročilo na leden
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová

Soudce Šott vyhověl žádostem obhajoby k vykonání výslechů obžalovaných a soudních znalců až v novém roce.

Hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje obviněný předseda ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, bylo odloženo na leden. Jak uvádí Deník N, soudce Šott vyhověl žádostem obhajoby k vykonání výslechů obžalovaných a soudních znalců až v novém roce. Podle ČTK mělo být hlavní líčení nařízeno ode dneška do čtvrtka a v případě, že by bylo dokončeno dotazování, by strany mohly přednášet závěrečné řeči.

24. září 2022 10:17 Čas čtení 2:06 Soud s Babišem: Kdy bude líčení pokračovat a co obviněným hrozí Soud s Babišem: Kdy bude líčení pokračovat a co obviněným hrozí

V pondělí se kauza Čapí hnízdo měla posunout dále. Městský soud v Praze vyslechl znalce, po němž přišel emotivní proslov Andreje Babiše. Hlavní líčení ale bylo odloženo na příští měsíc.

Písmoznalec: Babiš mohl převod akcií podepsat

Soud na počátku prosince obdržel dva posudky – jeden z odvětví psychiatrie a psychologie, druhý z oboru písmoznalectví. V prvním posudku se měli znalci vyjádřit k duševnímu stavu Andreje Babiše mladšího, který u soudu vypovídal v září. V druhém posudku se měl znalec Aleš Čulík vyjádřit k tomu, zda podpisy na listinách k převodu akcií firmy Farma Čapí hnízdo patří obžalovanému Babišovi.

Čulík v pondělí řekl, že by podpis Babišovi staršímu patřit mohl. U podpisu nalezl shodu s psaným projevem obžalovaného, ale také rozdíly, závěr je tedy na znalecké škále v nízké pravděpodobnosti. Babiš starší už v minulosti odmítl tvrzení, že podpis zfalšoval.

Znalec také dodal, že neměl k dispozici žádný další srovnávací materiál. Podpis na listinách podle něj vykazuje shodné znaky s běžnou textovou formou obžalovaného Babiše, ten tudíž přichází v úvahu jako pisatel podpisů. Pro průkazný výsledek by ale znalec potřeboval další vzory textu.

Soud také vyslechl znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie, které hodnotily duševní stav a věrohodnost Babiše mladšího. Obhájci navrhovali, aby byla na výslech znalkyň vyloučena veřejnost, předseda senátu Jan Šott to ale odmítl.

Babiš mladší je věrohodným svědkem

Psychiatrička Gabriela Leblová před soudem uvedla, že Babišovi mladšímu byla v minulosti diagnostikovaná paranoidní schizofrenie, která je nyní zaléčená. „Nebylo shledáno, že by měl posuzovaný vážně narušené psychické funkce a že by to, co dělá, bylo chorobně motivované,“ řekla psychiatrička.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Psycholožka Jindřiška Záhorská řekla, že obecná věrohodnost svědka je snížená, protože vždy, když je diagnostikováno psychické onemocnění, je nutné obecnou věrohodnost takto definovat. U specifické věrohodnosti podle ní ale převažují faktory, které věrohodnost Babiše mladšího podporují. Upozornila však na to, že se nemůže vyjádřit k tomu, zda svědek vypovídá pravdu, nebo ne. Znalkyně se vyjadřovala i ke vztahu Babiše mladšího s otcem. Politik ji následně osočil, že vypovídá nepravdu, Šott Babiše napomenul, že se chová nevhodně.

Babiš se ale proti posudkům ohradil s tím, že tvrdil, že svého syna vychoval skvěle. Soud následně nepřistoupil k vykonání výslechů obžalovaných a soudních znalců, to se provede až 4. ledna.

Státní zástupce tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle státního zástupce to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu odmítají.

Domů
Sdílet
Diskuse