Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tomáš Šusták
23. prosince 2022 9:17
Čas čtení 0:44

Putin porušil zákon, který sám podepsal. Invazi na Ukrajině poprvé nazval válkou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin porušil zákon, který sám podepsal. Invazi na Ukrajině poprvé nazval válkou
Zdroj: TASR/AP

Porušení cenzurního zákona může být trestáno až 15 lety ve vězení.

Ruský prezident Vladimir Putin poprvé od začátku invaze nazval konflikt na Ukrajině válkou. Od února přitom Rusko označuje válku jako „speciální operaci na Ukrajině“. Informuje o tom CNN a Washington Post.

Sám Putin dokonce uvedl v platnost cenzurní zákon, který kriminalizuje vyslovení slova „válka“ v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině. Pokud tak někdo učiní, hrozí mu za „šíření falešné informace“ až 15 let vězení. 

„Naším cílem není roztočit setrvačník vojenského konfliktu, ale naopak tuto válku ukončit,“ řekl Putin před novináři. 

Přeřeknutí ruského prezidenta samozřejmě nezůstalo bez odezvy. Ve čtvrtek se ozval zástupce petrohradské městské části Smolninskoje Nikita Juferev, který žádá generální prokuraturu, aby proti Putinovi zahájila trestní stíhání. Nikita Juferev je kritikem ruské války a pro své odmítavé postoje z Ruska uprchl. 

„Neexistuje žádný dekret o ukončení speciální vojenské operace, válku nikdo nevyhlásil,“ napsal Juferev na Twitteru. „Za podobná slova už byly odsouzeny tisíce lidí,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse