Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. prosince 2022 v 15:00
Čas čtení 1:13

Počet ledních medvědů v Hudsonově zálivu v Kanadě rychle klesá. Před 50 lety jich bylo 1200, nyní jich je kolem 600

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

V 80. letech žilo na západě Hudsonova zálivu 1200 těchto živočichů.

Počet ledních medvědů žijících v západní části Hudsonova zálivu na severovýchodě Kanady se rychle snižuje, přičemž dramatický pokles odborníci evidují zejména u samic a mláďat. Vyplývá to z nejnovější studie kanadské vlády, o jejíchž výsledcích v pátek informovala agentura TASR s odvoláním na AFP. 

Výzkumníci každých pět let provádějí letecký průzkum nad oblastí včetně města Churchill označovaného za světové hlavní město polárních medvědů, během něhož sčítají jedince a na základě toho odhadují populační trendy.

Během posledního takového průzkumu z konce srpna a začátku září loňského roku, jehož výsledky zveřejnili v prosinci, viděli 194 ledních medvědů a vypočítali, že celková tamní populace by mohla představovat 618 jedinců. Před pěti lety jich odhadovali ještě 842.

„Jejich reálný úbytek je podstatně větší, než bych očekával,“ cituje stanice CBC slova biologa Andrewa Derochera, který lední medvědy v Hudsonově zálivu studie již desítky let.

polárny medveď, ľadový medveď
Zdroj: TASR/AP

Jejich domov se otepluje 4krát rychleji než zbytek světa

Porovnání leteckých průzkumů z let 2011 a 2016 naznačuje, že populace ledních medvědů v oblasti výrazně klesá. Zřetelný je v letech 2011 a 2021 také značný pokles ve výskytu samic a mláďat těchto zvířat.

10. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se

Tento pokles se podle výzkumníků shoduje s předpověďmi týkajícími se vlivu klimatických změn na demografické faktory. Jako další důvody uvedli možný přesun medvědů do sousedních regionů či lov.

Dálný sever, který představuje přirozené prostředí pro život ledních medvědů, se otepluje až čtyřikrát rychleji než zbytek světa. Mořský led je stále tenčí, přičemž se láme dříve na jaře a zamrzá později na podzim.

Od 80. let 20. století se množství ledu v Hudsonově zálivu v létě zmenšilo téměř o 50 procent, uvádí americké Národní datové středisko pro sníh a led (NSIDC). Zpráva zveřejněná v odborném časopise Nature Climate Change před dvěma lety naznačila, že tento trend může vést až téměř k vyhynutí ledních medvědů. V 80. letech žilo na západě Hudsonova zálivu 1200 těchto živočichů.

Domů
Sdílet
Diskuse