Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
TASR
26. prosince 2022 11:22
Čas čtení 0:47

Bělorusko zbrojí, rozmístilo raketové systémy schopné nést jaderné hlavice

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bělorusko zbrojí, rozmístilo raketové systémy schopné nést jaderné hlavice
Zdroj: TASR/AP/Sergei Shelega

Iskander-M je pojízdný raketový systém, který má dosah do 500 kilometrů a dokáže nést konvenční nebo jaderné bojové hlavice.

Raketové systémy Iskander, schopné nést i jaderné hlavice, a protiraketové systémy S-400, které dodalo Rusko, byly rozmístěny v Bělorusku a jsou připraveny. Oznámil to představitel běloruského ministerstva obrany, informuje The Guardian a ruská státní agentura TASS.

Leonid Kasinskyj, šéf oddělení pro ideologii běloruského resortu obrany, ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram v neděli uvedl: „Naši vojáci a posádky plně dokončili svůj výcvik ve společných bojových výcvikových centrech armád Ruské federace a Běloruské republiky.“

„Iskander a S-400 jsou dnes v bojové službě a plně připraveny k vykonávání svých plánovaných úkolů,“ dodal Kasinskyj.

K rozmístění mělo dojít po návštěvě Putina 

Není jasné, kolik raketových systémů Iskander bylo přesně v Bělorusku rozmístěno, ale podle Guardianu došlo k jejich rozmístění po návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina, který do Minsku zavítal 19. prosince. Tato návštěva vyvolala na Ukrajině obavy, že Putin bude tlačit na Bělorusko, aby se připojilo k novému pozemnímu útoku a otevřelo v ukrajinském konfliktu novou frontu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Rusko spustilo útok na Ukrajinu letos v únoru i z běloruského území a v posledních měsících se opět zvyšuje počet společných vojenských aktivit Ruska a Běloruska.

Iskander-M je pojízdný raketový systém, který má dosah do 500 kilometrů a dokáže nést konvenční nebo jaderné bojové hlavice.

Domů
Sdílet
Diskuse