Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. prosince 2022 17:43
Čas čtení 1:05

Mírové síly NATO vyšetřují střelbu na severu Kosova

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mírové síly NATO vyšetřují střelbu na severu Kosova
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Situace mezi Kosovem a Srbskem je nadále napjatá.

Mírové síly Severoatlantické aliance v pondělí uvedly, že vyšetřují střelbu, kterou zaznamenaly v neděli v severní části Kosova, kde v současnosti probíhají násilné demonstrace. Srbsko v reakci na tento incident vyslalo k hranicím s Kosovem velitele armády Milana Mojsiloviče. TASR informuje podle zpráv agentur AP a AFP.

Ke střelbě došlo v neděli večer u obce Zubin Potok na severu Kosova, kde etničtí Srbové v uplynulých dvou týdnech intenzivně demonstrovali proti postupu vlády v Prištině.

Mírové síly mise KFOR, kterou vede NATO, uvedly, že k incidentu došlo v těsné blízkosti jedné z jejich hlídek. Podle jejich prohlášení nebyla po střelbě hlášena zranění a v současnosti pracují na objasnění všech faktů.

„Pro všechny zúčastněné je důležité vyhnout se jakékoli rétorice nebo činům, které mohou způsobit napětí a eskalovat situaci... Od všech aktérů očekáváme, že budou hledat nejlepší řešení pro zajištění bezpečnosti a ochrany všech komunit,“ napsala mise KFOR v prohlášení.

Srbská armáda je rozmístěná kolem hranic

Velitel srbské armády Mojsilovič v neděli řekl, že situace v oblasti je komplikovaná a složitá. Dodal, že přítomnost srbské armády podél hranic je nezbytná.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Mojsilovič po rozhovoru se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem odcestoval do obce Raška, která leží asi 10 kilometrů od hranic s Kosovem. „Úkoly, které má srbská armáda, jsou přesné, jasné a budou splněny,“ řekl.

Srbové žijící na severu Kosova, pobouření zatčením bývalého policisty, zablokovali 10. prosince hlavní silnice a paralyzovali dopravu přes dva hraniční přechody se Srbskem.

Kosovo, které obývají převážně etničtí Albánci, vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku. Bělehrad to však odmítá uznat a dosud považuje Kosovo za součást svého území. Nezávislost Kosova neuznává ani pět členských zemí EU: Kypr, Řecko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Domů
Sdílet
Diskuse