Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. prosince 2022 v 17:43
Čas čtení 1:05

Mírové síly NATO vyšetřují střelbu na severu Kosova

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mírové síly NATO vyšetřují střelbu na severu Kosova
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Situace mezi Kosovem a Srbskem je nadále napjatá.

Mírové síly Severoatlantické aliance v pondělí uvedly, že vyšetřují střelbu, kterou zaznamenaly v neděli v severní části Kosova, kde v současnosti probíhají násilné demonstrace. Srbsko v reakci na tento incident vyslalo k hranicím s Kosovem velitele armády Milana Mojsiloviče. TASR informuje podle zpráv agentur AP a AFP.

Ke střelbě došlo v neděli večer u obce Zubin Potok na severu Kosova, kde etničtí Srbové v uplynulých dvou týdnech intenzivně demonstrovali proti postupu vlády v Prištině.

Mírové síly mise KFOR, kterou vede NATO, uvedly, že k incidentu došlo v těsné blízkosti jedné z jejich hlídek. Podle jejich prohlášení nebyla po střelbě hlášena zranění a v současnosti pracují na objasnění všech faktů.

„Pro všechny zúčastněné je důležité vyhnout se jakékoli rétorice nebo činům, které mohou způsobit napětí a eskalovat situaci... Od všech aktérů očekáváme, že budou hledat nejlepší řešení pro zajištění bezpečnosti a ochrany všech komunit,“ napsala mise KFOR v prohlášení.

Srbská armáda je rozmístěná kolem hranic

Velitel srbské armády Mojsilovič v neděli řekl, že situace v oblasti je komplikovaná a složitá. Dodal, že přítomnost srbské armády podél hranic je nezbytná.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Mojsilovič po rozhovoru se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem odcestoval do obce Raška, která leží asi 10 kilometrů od hranic s Kosovem. „Úkoly, které má srbská armáda, jsou přesné, jasné a budou splněny,“ řekl.

Srbové žijící na severu Kosova, pobouření zatčením bývalého policisty, zablokovali 10. prosince hlavní silnice a paralyzovali dopravu přes dva hraniční přechody se Srbskem.

Kosovo, které obývají převážně etničtí Albánci, vyhlásilo v roce 2008 nezávislost na Srbsku. Bělehrad to však odmítá uznat a dosud považuje Kosovo za součást svého území. Nezávislost Kosova neuznává ani pět členských zemí EU: Kypr, Řecko, Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Domů
Sdílet
Diskuse