Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Radim Šlechta
27. prosince 2022 v 13:55
Čas čtení 1:06

Petr Pavel má širší osobní spis v olomouckém archivu. Informace z něj nezveřejní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Informace jsou podle prezidentského kandidáta osobního charakteru, proto je uveřejňovat nechce.

Vojenský archiv v Olomouci obsahuje spis s informacemi o Petru Pavlovi. Mělo by se jednat o osobní spis, který obsahuje široké informace o prezidentském kandidátovi po celou dobu jeho služby v armádě. Samotný Pavel jej zpřístupňovat nechce. Informuje o tom server Seznam Zprávy.

Minulost Petra Pavla patří k hlavním tématům jeho prezidentské kampaně. Samotný Pavel se k ní vyjádřil již několikrát. V současnosti ale existuje ještě jeden osobní spis, který obsahuje neznámé informace. Generál Pavel je zveřejňovat nechce. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že obsahuje čistě osobní věci a není důvod je zveřejňovat. O to spíš, když o sobě zveřejnil „víc než jeho soupeři“.

Ve Správním archivu Armády ČR v Olomouci je spis zatím neveřejný a informace z něj by bylo možné vyčíst pouze se souhlasem Petra Pavla. Podle informací Seznam Zpráv by spis mohl obsahovat všechny informace až do 30. listopadu roku 2018.

Petr Pavel
Zdroj: Refresher

Je ale otázkou, co olomoucký spis obsahuje. Podle vojenského historika Jiřího Fidlera je možné, že se olomoucký spis bude lišit od toho v Archivu bezpečnostních složek. Zároveň je ale možné, že budou téměř identické. V podobném duchu se vyjádřil i Mojmír Sklenovský, ředitel olomouckého archivu.

9. října 2024 v 7:00 Čas čtení 3:43 Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší Proč by si první dáma zasloužila vlastní rozpočet? Shrnujeme, co její role obnáší

„Domnívat se, že by v mém osobním spise mohlo být něco, co by opakovaně neprošlo rukama pracovníků NBÚ, případně i dalších bezpečnostních orgánů, to je naivní,“ prohlásil pro Seznam Zprávy prezidentský kandidát.

Server Seznam Zprávy kontaktoval i pracovníky NBÚ s otázkou, zda mohou garantovat, že tento spis pracovníci úřadu prověřili a není v něm nic kompromitujícího vůči Petru Pavlovi. Jaromír Kadlec, bezpečnostní ředitel úřadu, se ke konkrétním osobám vyjadřovat nechtěl, jen popsal obecné pracovní postupy a principy. Seznam Zprávy upozorňují, že slovo garance ve vyjádření NBÚ nepadlo.

Domů
Sdílet
Diskuse