Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Barbora Fábryová
27. prosince 2022 18:48
Čas čtení 0:48

Ženy nelze vymazat z veřejného života. Čaputová vyjádřila podporu afghánským ženám

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ženy nelze vymazat z veřejného života. Čaputová vyjádřila podporu afghánským ženám
Zdroj: Kancelář prezidentky republiky SR

Učinila tak v reakci na nové nařízení Tálibánu, které odepírá právo ženám na vysokoškolské vzdělání.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu vyjádřila na svém Twitteru podporu afghánským ženám. „Potlačování práv žen není způsob, jak uplatnit moc, ale způsob, jak ji ztratit. Žádnou moc nelze dlouhodobě udržet, pokud je polovina obyvatelstva vymazána z veřejného života. Ženy Afghánistánu potřebují podporu, ne útlak a utrpení, musí být zapojeny, ne vyloučeny,“ napsala.

Ženy už nemohou studovat na vysokých školách

Prezidentčin tweet je reakcí na nový zákon, kterým Tálibán zakázal ženám studovat na vysokých školách. Tento zákaz uvádí Tálibán v listině ministra vysokého školství. Omezuje ženám přístup i k formálnímu vzdělání, tato skutečnost bude platit až do odvolání.

24. dubna 2024 15:30 Čas čtení 3:51 „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti „V Česku se cítím sám sebou, domů se vrátit nechci.“ Mladí lidé ze Slovenska vysvětlují, proč se rozhodli odejít ze své vlasti

Tálibán stále více omezuje práva místních, zejména dívek a žen, které postihla omezení ve vzdělávání, v práci i oblékání. Nemohou se vrátit na střední školu a zastávat mnohé státní funkce. Ženy po celé zemi mají zakázáno cestovat o samotě a je pro ně povinné zahalovat si celé tělo kromě očí.

Domů
Sdílet
Diskuse