Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
29. prosince 2022 20:27
Čas čtení 0:45

Zemřel legendární fotbalista Pelé, bylo mu 82 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel legendární fotbalista Pelé, bylo mu 82 let
Zdroj: Wiki Commons

Fotbalová legenda zemřela v brazilském Sao Paulu po dlouhé nemoci.

Pelé, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento, byl považovaný za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob. Zemřel ve čtvrtek, v nemocnici byl už od listopadu. Trpěl rakovinou tlustého střeva. Informuje britský deník The Guardian.

Fotbalista s týmem získal tři tituly mistra světa, což bylo vůbec poprvé v historii šampionátu. V roce 2021 mu diagnostikovali zákeřnou nemoc. Ve dvaaosmdesáti letech jí sportovec podlehl. 

V prohlášení, které jeho lékaři zveřejnili 21. prosince, stálo, že Pelé vyžaduje další péči kvůli problémům s ledvinami a srdcem, které se dostavily po progresi rakoviny tlustého střeva. Z dalších příspěvků fotbalistovy dcery Kely Nascimento bylo podle The Guardianu patrné, že s ním Vánoce strávili jeho příbuzní.

Brazilská fotbalová hvězda vyhrála tři mistrovství světa v letech 1958, 1962 a 1970. Během své čtrnáctileté mezinárodní kariéry střelil 77 gólů a zahrál si v 92 zápasech v dresu rodné země.

„Zeptejte se mě, kdo je nejlepší pravý obránce v Brazílii, a já řeknu, že Pelé. Zeptejte se mě na nejlepšího levého obránce nebo záložníka, případně nejlepšího středního útočníka. Vždycky musím říct Pelé. Když bude chtít být brankářem, tak jím bude. Pelé je jen jeden,“ řekl k jeho neopakovatelným výkonům trenér João Saldanha.

Domů
Sdílet
Diskuse