Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. prosince 2022 10:26
Čas čtení 0:34

V Chicagu a Filadelfii hrozí mladým mužům zastřelení víc než ve válce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Chicagu a Filadelfii hrozí mladým mužům zastřelení víc než ve válce
Zdroj: Pxhere, volně k užití (ilustrační fotografie)

Pro obyvatele New Yorku a Los Angeles je riziko zastřelení naopak menší, než kdyby byli v daných válkách.

Vědci porovnali riziko zastřelení mladých dospělých mužů žijících v nejnásilnějších oblastech čtyř velkých amerických měst s rizikem zastřelení v aktivní válce v Afghánistánu a Iráku. Některá města měla vyšší riziko zastřelení než válečný konflikt. Informovala o tom ČT24.

Studie zveřejněná v časopise JAMA Network Open zjistila, že mladí muži žijící v místech s nejvyšší mírou násilí páchaného střelnými zbraněmi v Chicagu a Filadelfii čelí výrazně vyššímu riziku zastřelení než američtí vojáci ve válkách v Afghánistánu a Iráku.

Pro obyvatele New Yorku a Los Angeles je riziko zastřelení naopak menší, než kdyby byli v daných válkách. Ve všech čtyřech městech se tyto hrozby týkají v drtivé většině mladých mužů z menšinových rasových a etnických skupin. 

V porovnání s rizikem úmrtí v boji v Afghánistánu bylo u mladých mužů žijících v nejnásilnějším místě v Chicagu průměrné riziko zastřelení 3,23krát vyšší. U mužů ve Filadelfii bylo 1,9krát vyšší.

Domů
Sdílet
Diskuse