Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. prosince 2022 16:33
Čas čtení 0:39

Židé by měli z Ruska odejít, dokud ještě mohou. Historie se může opakovat, tvrdí vrchní rabín v exilu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Židé by měli z Ruska odejít, dokud ještě mohou. Historie se může opakovat, tvrdí vrchní rabín v exilu
Zdroj: Pixabay/Mabatel

V současné době zůstává v Ruské federaci pouze asi 165 000 Židů z celkového počtu 145 milionů obyvatel.

Moskevský vrchní rabín v exilu říká, že Židé by měli opustit Rusko, dokud ještě mohou, než se stanou obětními beránky za těžkosti způsobené válkou na Ukrajině. Informoval o tom Guardian

„Když se podíváme zpět do ruské historie, kdykoli byl politický systém v nebezpečí, viděli jste, jak se vláda snaží přesměrovat hněv a nespokojenost mas na židovskou komunitu,“ řekl Pinchas Goldschmidt listu Guardian.

„Viděli jsme to v carských dobách i na konci stalinského režimu. Jsme svědky rostoucího antisemitismu, zatímco Rusko se vrací k novému druhu Sovětského svazu a krok za krokem se opět stahuje železná opona. Proto si myslím, že nejlepší možností pro ruské Židy je odejít,“ dodal.

V současné době zůstává v Ruské federaci pouze asi 165 000 Židů z celkového počtu 145 milionů obyvatel. Goldschmidt uvedl, že podle jeho názoru od začátku války odešlo nebo se chystá odejít 25 až 30 % těch, kteří zůstali, ačkoli z Moskvy nyní létá jen málo letů a cena letu do Tel Avivu se zčtyřnásobila na přibližně 2 000 dolarů. 

Domů
Sdílet
Diskuse