Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
31. prosince 2022 9:01
Čas čtení 0:58

Zemřela Barbara Walters. Byla první ženou večerního zpravodajství a zpovídala i Castra či Husajna

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřela Barbara Walters. Byla první ženou večerního zpravodajství a zpovídala i Castra či Husajna
Zdroj: Getty Images

Bylo jí devadesát tři let.

Ve věku devadesáti tří let v pátek zemřela významná americká televizní moderátorka Barbara Walters. Proslula televizními rozhovory se známými osobnostmi a celebritami. V 70. letech se stala první moderátorkou večerních televizních zpráv ve Spojených státech amerických. O její smrti informovují The Guardian a televizní stanice ABC, pro kterou pracovala.

Žena, která prolomila skleněný strop

Walters nastoupila do zpravodajství ABC News v roce 1976 a stala se první ženou večerního zpravodajství. Podle ABC tak v tomto oboru prolomila skleněný strop. Stala se dominantní silou v odvětví, kterému předtím dominovali muži. V roce 1979 začala spolumoderovat pořad 20/20 a v roce 1997 uvedla pořad The View. Od roku 2014 zůstala jeho producentkou a příležitostně stále dělala rozhovory.

Mezi její respondenty patřili všichni tehdejší američtí prezidenti, od Richarda Nixona po Baracka Obamu. Mluvila s kubánským vůdcem Fidelem Castrem, iráckým diktátorem Saddámem Husajnem nebo současným ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Během desítky let trvající novinářské kariéry posbírala Walters celkem dvanáct cen Emmy.

„Barbara byla skutečnou legendou, průkopnicí nejen pro ženy v žurnalistice, ale pro žurnalistiku jako takovou. Byla jedinečnou reportérkou, která poskytla mnoho nejdůležitějších rozhovorů naší doby, od hlav států po největší celebrity a sportovní ikony. Více než tři desetiletí jsem měl to potěšení nazývat Barbaru kolegyní, ale co je důležitější, mohl jsem ji nazývat přítelkyní. Bude nám všem ve společnosti Walt Disney Company chybět a její dceři Jacqueline vyjadřujeme hlubokou soustrast,“ uvedl ke skonu novinářky Bob Iger, generální ředitel společnosti The Walt Disney Company, která je mateřskou společností ABC News.

Domů
Sdílet
Diskuse