Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
31. prosince 2022 v 17:42
Čas čtení 0:57

Průzkum: Rozdělení Československa nebylo podle 48 procent Čechů a Češek správné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Rozdělení Československa nebylo podle 48 procent Čechů a Češek správné
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Ukázal to průzkum Medianu pro Českou televizi a rozhlas a slovenskou RTVS.

Rozdělení Československa před třiceti lety nyní hodnotí pozitivně necelá polovina Čechů. Mezi Slováky je zastánců víc, a to hned 62 procent. Ukázal to nový průzkum pro Českou televizi (ČT) a rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), který v prosinci provedl Median na reprezentativním vzorku 1025 lidí (v ČR) a 1009 lidí (v SR).

31. prosince 2022 v 11:44 Čas čtení 1:21 Otvírací doba obchodů: Do kolika si nakoupíš na silvestra a jak je to na Nový rok? Otvírací doba obchodů: Do kolika si nakoupíš na silvestra a jak je to na Nový rok?

Podle většiny lidí se mělo rozhodnout v referendu

V Česku hodnotí rozdělení Československa kladně 47 procent lidí. O procento více dotázaných s nimi nesouhlasí. Ve srovnání s dotazováním, ke kterému došlo před pěti lety, vzrostl na Slovensku podíl respondentů, kteří rozpad federace hodnotí kladně – 62 procent. Rozdělení nebylo správné podle 33 procent Slováků. 

Většina dotazovaných v obou zemích se domnívá, že rozhodovat se tehdy mělo pomocí referenda. Názor má znovu o něco větší podporu na Slovensku, kde ho zastává 86 procent lidí (v Česku 76 procent). Analytici to přičítají i znechucení tamní společnosti z aktuálního politického vývoje. 

„V tuzemsku dotázaným nevadí, že zde Slováci pracují nebo studují. Část je dokonce považuje za nepostradatelné. Zdrženlivější jsou jen ti nejmladší z účastníků šetření, u nichž se to dá vysvětlit silnějšími obavami z konkurence,“píše ČT24.

Studující či pracující Slováci nevadí 71 procentům Čechů. Za nepostradatelné pro ekonomiku je pak považuje patnáct procent lidí. Dvanáct procent dotázaných se pak domnívá, že Slováci v Česku zabírají místo „našim lidem“. Naopak více než dvě třetiny lidí v sousední zemi považují odliv krajanů za problematický. Častěji tak odpovídali lidé s vyšším vzděláním a zástupci střední generace.

Domů
Sdílet
Diskuse