Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. ledna 2023 13:45
Čas čtení 3:01

Ohlédnutí politiků za rokem 2022: Vystrčil lidem poděkoval za solidaritu, Babiš poslal písničku na přání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ohlédnutí politiků za rokem 2022: Vystrčil lidem poděkoval za solidaritu, Babiš poslal písničku na přání
Zdroj: Senát Parlamentu ČR

Za rokem 2022 se ohlédli členové vládních i opozičních stran a hnutí.

S novoročním přáním se tradičně přidávají i politici a političky. Přečti si, jak vnímali uplynulý rok a co by si přáli do roku 2023.

Petr Fiala bude mít novoroční projev, je podle něj důležité hledět do budoucna

Premiéra Petra Fialu (ODS) novoroční projev k občanům teprve čeká, Česká televize ho bude vysílat ve 20:00. Prostřednictvím sociálních sítí ale uvedl, že rok 2022 byl v mnohém výjimečný. „Do Evropy se vrátila válka, která s sebou přinesla nejistotu, rozsáhlou energetickou krizi, zdražování. Česká republika musela rychle najít nové zdroje energií. Pomáhali jsme občanům, které krize zasáhla nejsilněji, stejně jako stovkám tisíc válečných uprchlíků, kteří u nás s důvěrou hledali bezpečí,“ uvedl.

Naše společnost podle něj ukázala ve všem ohromnou sílu. „Řada věcí je dnes složitějších a dražších než dřív. V takto mimořádných dobách to bohužel ani jinak nejde. Přál bych si však, abychom si navzdory současným problémům dokázali uvědomit vše hodnotné, co máme – mír, svobodu, stabilitu a celkovou prosperitu. V kontextu vývoje Evropy to rozhodně není samozřejmé,“ napsal a doplnil, že do budoucna je důležité dívat se s nadějí a optimismem.

Miloš Vystrčil připomněl výročí vzniku samostatného Česka

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém odpoledním projevu vzpomněl třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky. „Popravdě nemyslím, že bychom měli co slavit, přesto jsem přesvědčen, že je co připomínat a za co děkovat,“uvedl. Připomněl i aktuální válku na Ukrajině a lidem poděkoval za solidaritu. Ruskou agresi označil za zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Hluboko se klaním nad pomocí, kterou řada z vás poskytla Ukrajincům. Obdiv platí i za likvidaci požáru,“ uvedl s tím, proč je solidarita důležitá. „Přináší nám mezinárodní autoritu. Jsme silnou, krásnou, solidární zemí se silnými lidmi,“ dodal.

Markéta Pekarová Adamová: Rok 2022 ukázal, že náš národ otvírá srdce i domovy těm, kteří to potřebují

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) lidem podobně jako Vystrčil poděkovala za to, že byli v uplynulém roce solidární a lidští. „Rok 2022 ukázal, že jsme národ, který otvírá srdce, ale i své domovy těm, kteří to v nouzi potřebují. (...) Udělalo to z nás lepší společnost,“uvedla. Do roku 2023 lidem popřála zdraví, štěstí a lásku. „Nacházejme prosím i nadále to, co nás vzájemně spojuje,“ doplnila. 

Ministři a ministryně zmínili koronavirus, válku na Ukrajině nebo české předsednictví

Rokem velkých výzev bylo uplynulých dvanáct měsíců i podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Mezi ně zařadil například omikronovou vlnu, české předsednictví v Radě EU, ruskou invazi na Ukrajinu vedoucí ke statisícům ukrajinských uprchlíků v ČR a růst cen či výpadky léků. „Jsem přesvědčen, že se ho naší vládě i české společnosti podařilo zvládnout,“napsal.

„Minulý rok i roky předchozí nám ukázaly, že zdraví a život v míru nejsou samozřejmostí. A mohou přijít události, které nás nepříjemně překvapí,“uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Já nám všem přeji upřímně do nového roku hlavně to, abychom jako národ drželi pohromadě a nenechávali se rozdělovat. Jedině tak zvládneme překonat všechny zkoušky, stejně jako generace našich předků,“ dodala.

Vše nejlepší popřál do nového roku i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jednoduché PF sdílel také šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). 

Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) rok 2022 změnil svět. Do budoucnosti má Česko prý dobře našlápnuto i díky předsednictví Rady EU, kdy prokázalo, že chce být součástí jednotné a silné Evropské unie. „Rok 2023 bude rokem, kdy to potvrdíme. A já si přeji, aby byl také rokem, kdy odvaha a statečnost Ukrajinců umožní vyhnat Rusy z jejich země a dovrší tak Putinovu porážku,“přeje si Síkela.

Okamura spílal vládě, Babiš poslal lidem božského Káju

Kromě členů vlády se vyjádřili také představitelé opozičních stran. Tomio Okamura (SPD) ve svém shrnutí roku 2022 pozitivní nebyl. „Jakkoli nám všem přeji to nejlepší a přeji vám všem hodně úspěchů v novém roce, nejde zamlčet, že naší generaci poprvé a bezprecedentně hrozí přímá válečná hrozba a budeme čelit nejvážnější ekonomické krizi od velké krize na počátku minulého století. A to vše ne kvůli nějakým cizím silám, ale jen a jen kvůli úsilí Fialovy vlády vtáhnout nás do války s Ruskem a kvůli jejímu zničujícímu úsilí zničit také českou ekonomiku spekulativním a politickým předražováním cen energií,“uvedl mimo jiné v rozsáhlém příspěvku.

To Andrej Babiš (ANO) popřál lidem formou písničky, o kterou si zavolal do rádia. Vybral Vltavu od Karla Gotta. „Dobře vím, že ten uplynulý rok nebyl vůbec lehký. Ale dobrá zpráva je, že už je za námi. A fakt věřím tomu, že teď otočíme list a z těch hor se v roce 2023 dostaneme zpátky do rovin, jak ve Vltavě zpívá božský Kája,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse