Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti SPORTOFINO.
3. ledna 2023 v 10:00
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

Jak zvolit lyžařskou helmu

Jak zvolit lyžařskou helmu
Zdroj: Shutterstock/Marko Ristic Leo
SPORT LYŽOVÁNÍ ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Zjistěte, jakou lyžařskou helmu zvolit. Napovíme vám, jak zvolit velikost lyžařské helmy a čemu věnovat pozornost při nákupu.

Dobře zvolená lyžařská helma je nezbytnou součástí výbavy každého lyžaře. Zajišťuje bezpečnost na sjezdovce, minimalizuje následky nárazů a chrání hlavu. Zjistěte, na co se při nákupu zaměřit, jak zvolit velikost a které firmy mají v nabídce certifikované vybavení.

Jak zvolit lyžařskou helmu – čemu věnovat pozornost?

Lyžařské helmy se mohou lišit nejen designem, ale také konstrukcí a parametry, které zlepšují bezpečnost a pohodlí nošení. Čemu je vhodné při nákupu věnovat pozornost?

  • Konstrukce a materiály – lyžařské helmy jsou obvykle vyráběny jednou ze dvou technologií: in mould nebo hardshell. U prvního typu jsou vnější plášť a vnitřní vložka pevně spojeny. Z tohoto důvodu nemají tyto modely pokročilé ventilační systémy, ale jsou lehčí a levnější. Lyžařské helmy hardshell mají mezi vnější vrstvou (obvykle z ABS nebo karbonu, někdy s dalšími aramidovými panely a jinými výztuhami) a vnitřní vrstvou (z pěnového polystyrenu EPS) prostor pro nastavitelný ventilační systém. Tento typ helem je těžší a dražší, ale je ceněn pro své větší pohodlí při používání.
  • Nastavitelný systém ventilace a zamezování zamlžování lyžařských brýlí – helmy hardshell jsou vybaveny moderními systémy, které umožňují odvádění přebytku tepla a vlhkosti. Vyplatí se zjistit, zda je v nich možné přizpůsobit úroveň ventilace např. povětrnostním podmínkám nebo intenzitě tréninku.
  • Regulace velikosti a upínací přezky – některé lyžařské helmy jsou vybaveny dodatečnou regulací velikosti pomocí otočného knoflíku na zadní straně. Díky tomu je lze ještě lépe přizpůsobit. Při nákupu také zkontrolujte, zda jsou upínací přezky pohodlné a zda je možné rozepnout je jednou rukou (vysoce kvalitní lyžařské helmy je možné rozepnout i v rukavicích).
  • Další bezpečnostní prvky – pokud plánujete lyžovat na místech, kde existuje riziko sesuvu laviny, hledejte lyžařskou helmu se systémem RECCO® Reflector, který usnadňuje zjistit polohu osoby zasypané sněhem.
  • Hmotnost a pohodlí – před zakoupením konkrétního modelu lyžařské helmy zjistěte, zda je její nošení pohodlné. Nejlepší je vyzkoušet si ji a na chvíli se v ní projít. Díky tomu zvolíte helmu vhodné hmotnosti. Pokud vás daný model tlačí nebo je nepohodlný, odložte jej. Zkontrolujte také kvalitu vnitřní vložky. Některé jsou vyrobeny z antialergické a hygienické merino vlny.
  • Přizpůsobení brýlím – některé značky lyžařských helem vyrábějí rovněž kompatibilní brýle. Pokud nezvolíte takovou sadu, zjistěte, zda se váš model brýlí bude dobře hodit k nové helmě.

Pamatujte, že v případě nehody a nárazu je nutno helmu vyměnit. Může se ukázat, že došlo k vnitřním prasknutím neviditelným pouhým okem, a tudíž již helma nebude tak dobře splňovat svou roli.

lyžování, zimní sporty
Zdroj: Shutterstock/Parilov

Jak zvolit velikost lyžařské helmy?

Je nesmírně důležité zvolit správnou velikost lyžařské helmy. Důležité je, aby nikde netlačila, ale pevně držela i bez zapínání a při jemném zatřesení hlavou. Nikdy si ji nezkoušejte a nenasazujte na běžnou čepici. Pokud chcete chránit své uši a krk, zvolte modely s klapkami na uši (odepínacími nebo neodepínacími) nebo tunel 3 v 1 či buff. Před zvolením velikosti helmy je nutno změřit obvod hlavy. Ten se měří ve výšce 1 cm nad linií obočí.

Nejlepší lyžařské helmy – přehled značek

Při volbě lyžařských helem je důležité rozhodnout se pro renomované značky, které mají odpovídající certifikáty a neustále provádějí výzkumy kvality svých výrobků. Mezi nejlepší značky lyžařských helem patří POC, KASK, Marker, CP Fashion a Sweet Protection.

  • Lyžařské helmy POC jsou modely, které si vybírají i olympijští medailisté a účastníci mistrovství světa. Značka se specializuje na oblečení a doplňky, které zvětšují bezpečnost i při extrémních sportech. Helmy mají plně nastavitelnou ventilaci, jsou vybaveny aramidovými panely, které chrání před probodnutím, a vnitřními rotačními vložkami, které zajišťují ochranu při nehodách.
  • Lyžařské helmy KASK jsou oceňované modely určené pro amatéry i profesionály. Značka je oceňována za neustálé výzkumy v rozsahu ještě bezpečnější a pohodlnější konstrukce svých lyžařských helem vyrobených podle projektu ComfortSafetyDesign. Mají vestavěný aktivní ventilační systém, nastavitelné zapínání, které lze ovládat i v rukavicích, a vnitřek z merino vlny. Některé modely mají také brýle s panoramatickými fotochromatickými skly.
  • Lyžařské helmy Marker jsou vhodné pro každý typ jízdy a úroveň pokročilosti lyžaře. Helmy této značky mají konstrukci, která rozkládá sílu nárazu. Kromě toho mají vestavěné větrací systémy a nabízejí mnoho možností, pokud se jedná o nastavení velikosti.
  • Lyžařské helmy CP Fashion jsou helmy vyráběné v Itálii typu „all in one“ čili s vestavěným hledím (typem brýlí), které je vyměnitelné a nabízí výběr skel různého druhu. Jsou vhodné pro jízdu s korekčními brýlemi. Samotné helmy jsou vyrobeny z lehkých, ale odolných materiálů a jejich konstrukce má být nejen bezpečná, ale také impozantní z hlediska vzhledu.
  • Lyžařské helmy Sweet Protection, testované profesionálními lyžaři a procházející odbornými testy, byly vyrobeny s využitím moderních technologií. Jednou z nich je systém přizpůsobení Occigrip a konstrukce pohlcující energii při nárazu. Kolekce zahrnuje také lyžařské helmy pro výkonnostní a slalomové lyžování. Výrobce zde vsadil na lehkost a ještě větší pevnost.
Domů
Sdílet
Diskuse