Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
ČTK
3. ledna 2023 8:02
Čas čtení 1:48

Sausage party v Kramářově vile: Fiala se sešel se svými předchůdci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sausage party v Kramářově vile: Fiala se sešel se svými předchůdci
Zdroj: Wikimedia Commons/che/volně k užití

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal v pondělí vpodvečer v pražské Kramářově vile s devíti svými předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je s jejich doprovodem na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky.

Z akce se podle úřadu vlády omluvili první úřednický premiér Josef Tošovský a někdejší sociálnědemokratický ministerský předseda Bohuslav Sobotka. 

Fiala označil akci v Kramářově vile za zvláštní. „Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata, myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že řada těch bývalých premiérů jsou navzájem bývalí političtí soupeři, někteří jsme i současní političtí soupeři,“ řekl novinářům. Setkání má vedle oslavy 30 let od vzniku samostatné ČR ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka. Informuje o tom ČTK.

„Že jsme schopni v takto slavnostní chvíli sednout si k jednomu stolu a povídat si. Myslím, že už v tom je ta hodnota,“ uvedl Fiala.

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. „Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi,“ řekl.

Někteří bývalí premiéři šli od automobilů do vily přes bránu pěšky. Vedle Rusnoka k nim patřil také Petr Nečas a někdejší sociálnědemokratičtí premiéři Jiří Paroubek a Vladimír Špidla. Další bývalí ministerští předsedové dorazili vozy až před vchod do budovy. Patřili mezi ně i někdejší prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman, předseda ANO Andrej Babiš a Mirek Topolánek. Klaus a Topolánek stáli v čele vlád jako předsedové ODS, Zeman jako předseda ČSSD.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Fiala je 13. premiérem za dobu existence samostatného Česka. Vede v pořadí 16. kabinet. Trojice někdejších premiérů totiž složila po dvou vládách. Někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

Setkání českých premiérů od roku 1993, 2. ledna 2023, Kramářova vila, Praha. Zleva vepředu prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS), bývalý prezident Václav Klaus, v druhé řadě zleva Andrej Babiš (ANO), Jan Fischer, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, ve třetí řadě zleva Jiří Rusnok a Vladimír Špidla.
Setkání českých premiérů od roku 1993, 2. ledna 2023, Kramářova vila, Praha. Zleva vepředu prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS), bývalý prezident Václav Klaus, v druhé řadě zleva Andrej Babiš (ANO), Jan Fischer, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, ve třetí řadě zleva Jiří Rusnok a Vladimír Špidla. Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Podávala se svíčková i houbové pyré

K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Předtím si mohli účastníci pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Aktéři setkání se večer zúčastnili taktéž koncertu v Rudolfinu, který úřad vlády připravil ve spolupráci s Českou filharmonií. Vedle Fialy se akce zúčastnil i jeho slovenský protějšek Eduard Heger a zástupci české vlády. Mezi posluchače zasedli také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová i další hosté.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. První lednový den je v České republice i na Slovensku státním svátkem. Fiala uvedl, že již tehdy byl jako politolog přesvědčen, že jiná cesta než rozpad Československa není. „Bez ohledu na to, jaký jsme kdo měli vztah k Československu, jak jsme se na to dívali. Ta situace spěla k tomu, že dva národy půjdou každý svou cestou,“ poznamenal. Ocenil, že rozdělení bylo pokojné. „A nakonec že vedlo k tomu, že vztahy mezi oběma zeměmi, oběma společnostmi jsou mimořádné,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse