Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
3. ledna 2023 v 8:02
Čas čtení 1:48

Sausage party v Kramářově vile: Fiala se sešel se svými předchůdci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sausage party v Kramářově vile: Fiala se sešel se svými předchůdci
Zdroj: Wikimedia Commons/che/volně k užití

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal v pondělí vpodvečer v pražské Kramářově vile s devíti svými předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je s jejich doprovodem na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky.

Z akce se podle úřadu vlády omluvili první úřednický premiér Josef Tošovský a někdejší sociálnědemokratický ministerský předseda Bohuslav Sobotka. 

Fiala označil akci v Kramářově vile za zvláštní. „Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata, myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že řada těch bývalých premiérů jsou navzájem bývalí političtí soupeři, někteří jsme i současní političtí soupeři,“ řekl novinářům. Setkání má vedle oslavy 30 let od vzniku samostatné ČR ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka. Informuje o tom ČTK.

„Že jsme schopni v takto slavnostní chvíli sednout si k jednomu stolu a povídat si. Myslím, že už v tom je ta hodnota,“ uvedl Fiala.

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. „Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi,“ řekl.

Někteří bývalí premiéři šli od automobilů do vily přes bránu pěšky. Vedle Rusnoka k nim patřil také Petr Nečas a někdejší sociálnědemokratičtí premiéři Jiří Paroubek a Vladimír Špidla. Další bývalí ministerští předsedové dorazili vozy až před vchod do budovy. Patřili mezi ně i někdejší prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman, předseda ANO Andrej Babiš a Mirek Topolánek. Klaus a Topolánek stáli v čele vlád jako předsedové ODS, Zeman jako předseda ČSSD.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Fiala je 13. premiérem za dobu existence samostatného Česka. Vede v pořadí 16. kabinet. Trojice někdejších premiérů totiž složila po dvou vládách. Někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

Setkání českých premiérů od roku 1993, 2. ledna 2023, Kramářova vila, Praha. Zleva vepředu prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS), bývalý prezident Václav Klaus, v druhé řadě zleva Andrej Babiš (ANO), Jan Fischer, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, ve třetí řadě zleva Jiří Rusnok a Vladimír Špidla.
Setkání českých premiérů od roku 1993, 2. ledna 2023, Kramářova vila, Praha. Zleva vepředu prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS), bývalý prezident Václav Klaus, v druhé řadě zleva Andrej Babiš (ANO), Jan Fischer, Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, ve třetí řadě zleva Jiří Rusnok a Vladimír Špidla. Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Podávala se svíčková i houbové pyré

K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Předtím si mohli účastníci pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Aktéři setkání se večer zúčastnili taktéž koncertu v Rudolfinu, který úřad vlády připravil ve spolupráci s Českou filharmonií. Vedle Fialy se akce zúčastnil i jeho slovenský protějšek Eduard Heger a zástupci české vlády. Mezi posluchače zasedli také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová i další hosté.

3. května 2024 v 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. První lednový den je v České republice i na Slovensku státním svátkem. Fiala uvedl, že již tehdy byl jako politolog přesvědčen, že jiná cesta než rozpad Československa není. „Bez ohledu na to, jaký jsme kdo měli vztah k Československu, jak jsme se na to dívali. Ta situace spěla k tomu, že dva národy půjdou každý svou cestou,“ poznamenal. Ocenil, že rozdělení bylo pokojné. „A nakonec že vedlo k tomu, že vztahy mezi oběma zeměmi, oběma společnostmi jsou mimořádné,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse