Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
3. ledna 2023 9:22
Čas čtení 0:55

Japonská vláda nabízí milion jenů rodinám, které se odstěhují z Tokia

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonská vláda nabízí milion jenů rodinám, které se odstěhují z Tokia
Zdroj: TASR/AP

Japonská vláda chce takto nalákat rodiny do méně „atraktivních“ regionů a lépe rozložit obyvatelstvo v zemi.

Japonská vláda nabízí 1 milion jenů (v přepočtu zhruba 174 669 Kč) za každé dítě rodinám, které se přestěhují z hlavního města Tokia, uvádí deník The Guardian. Jedná se o dramatické navýšení nabídky, která dosud činila 300 tisíc jenů a byla zavedena v dubnu jako součást oficiální snahy navrátit život do upadajících měst a vesnic.

Právě v japonské metropoli nebo jejím přímém okolí žije až 28 % celkové populace země, což je přibližně 35 milionů lidí. Úředníci doufají, že štědrá částka pomůže nejen k oživení „zapadlých“ regionů, ale také ke zmírnění tlaku na prostor a veřejné služby v Tokiu.

Rodiny musí splnit stanovené podmínky

Přihlásilo se asi na 1 300 obcí, které rodinám nabízí nový domov. Aby měli obyvatelé nárok na příspěvek, musí v nové oblasti žít nejméně pět let a zůstat zaměstnaní. Pokud by se tak nestalo, museli by peníze vrátit. Milion jenů zároveň dostanou jen rodiny s dětmi mladšími 18 let nebo s dětmi, které ještě studují střední školu.

Dřívější iniciativy podobného zaměření nebyly podle serveru Business Standard příliš účinné – v roce 2021 se pro přestěhování výměnou za finanční bonus rozhodlo pouze 2 400 osob. To představuje pouze 0,006 % obyvatel Tokia.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Japonsko čelí rychlým demografickým změnám, klesá porodnost a roste podíl osob starších 65 let. Podle prognóz tamních úřadů počet narozených dětí v zemi za rok klesne do roku 2030 pod 800 tisíc. Pokles by však mohl být ještě mnohem razantnější.

Domů
Sdílet
Diskuse