Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
3. ledna 2023 19:24
Čas čtení 0:35

V americkém Missouri má být popravena první transgender osoba

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Amber McLaughin byla odsouzena za vraždu ženy z roku 2003.

Soud v americkém Missouri odsoudil Amber McLaughlin v roce 2006 za vraždu své bývalé přítelkyně z listopadu roku 2003. Nyní čelí osudu stát se první transgender osobou popravenou v USA. Poprava se má uskutečnit v úterý. Informovaly o tom britské servery BBC a The Guardian

Amber McLaughlin, první popravená transgender osoba.
Amber McLaughlin, první popravená transgender osoba. Zdroj: ČTK/AP/Jeremy S. Weis

McLaughlin původně požádala guvernéra o milost. Upozornila na několik problémů, včetně jejího těžce traumatického dětství a vážných problémů s duševním zdravím, které ale porota během jejího procesu nikdy neslyšela. Dva členové Kongresu z Missouri sice minulý týden vedli petici za zmírnění jejího trestu a zrušení popravy, avšak neúspěšně.

Podle Informačního centra o trestu smrti v USA dosud neexistuje případ, kdy byla popravena transgender osoba, která se ke své identitě veřejně hlásí. McLaughlin podstoupila změnu pohlaví, když byla uvězněna.

Popravy žen se ve Spojených státech uskutečňují velmi vzácně. Nejvyšší soud je obnovil v roce 1976, od té doby bylo usmrceno pouze 17 žen. 

Domů
Sdílet
Diskuse