Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
4. ledna 2023 13:04
Čas čtení 1:37

Tabákové firmy budou ve Španělsku financovat úklid nedopalků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tabákové firmy budou ve Španělsku financovat úklid nedopalků
Zdroj: Unsplash/Pawel Czerwinski/volně k užití

Nová legislativa státu na Pyrenejském poloostrově stanovila, že tabákové společnosti pomohou uklidit nedopalky ze svých cigaret. Vláda jim za úklid vystaví fakturu.

Tabákovým společnostem ve Španělsku přibude další povinnost. Od pátku budou totiž muset platit za úklid nedopalků v tamních ulicích v rámci novely zákona o ochraně životního prostředí, který si dal za cíl redukci odpadu a zvýšení recyklace. Informuje o tom The Guardian. Zákon nicméně zahrnuje víc než jen cigarety.

29. srpna 2022 19:19 Čas čtení 1:36 Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce

Kouření cigaret a nepořádek z nich již prostě není cool. Španělsko jde tomuto trendu příkladem a zakázalo už kouření na 500 plážích, Barcelona jej dokonce zakázala na všech 10 městských plážích. Nyní tamní vláda přistoupila k dalšímu kroku, který zatíží peněženku tabákových společností.

Novela zákona o životním prostředí však nezahrnuje pouze úklid nedopalků, kterých se vyprodukují miliony ročně. Nově budou muset společnosti také zaplatit osvětu kuřácké společnosti o tom, že by neměla svévolně vyhazovat své nedopalky. Je to totiž jedna z nejčastějších forem odpadu a jeho rozklad trvá 10 let. Během něj se navíc do půdy uvolňují toxické látky jako arsen a olovo. Zatím se ale neví, jakým způsobem to bude provedeno a kolik to bude stát. Dle jedné ze studií by to mohla být až 1 miliarda eur (asi 24 miliard korun) ročně.

Novela dále ukládá také konec výroby jednorázových příborů a talířů, tyčinek do uší, plastových kelímků a brček společně s plastovými obaly.

Vykoupení nedopalků

Katalánská vláda plánovala dříve například systém, v němž by se nedopalky vykupovaly. K recyklaci pomohly peníze například i v Německu, kde se takto platí například za výkup plastových lahví. Nedopalek by mohl stát 0,2 eura (asi 5 korun), což by k současné ceně 5 eur (asi 120 korun) za krabičku 20 kusů cigaret přidalo další 4. Nic takového ale zatím zavedeno nebylo.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Předpokládá se, že tabákové společnosti odkloní jakékoliv další náklady na spotřebitele, což by mohlo znamenat vytvoření dalšího důvodu, proč skončit s kouřením. V roce 2022 kouřilo asi 22 % Španělů, což je více než průměr Evropské unie (18,4 %).

Odklon od klasických cigaret

Přestože existují zarytí zastánci klasických cigaret, lidé a zejména mladí pomalu upouští od jejich klasické podoby. Nemalá část z nich přechází na cigarety s ohřívaným tabákem, které však nedopalky produkují. Další zase využívají elektronické cigarety.

My jsme tě však nedávno informovali o tom, že elektronická cigareta – zvláště když je jednorázová – také není zrovna ekologickým řešením. I když by bylo možné ji recyklovat, většinou končí na skládce. 

Podle serverů Bureau, Sky News a Daily Telegraph se ve Spojeném království vyhodí dvě e-cigarety za sekundu. Takové množství lithia nashromážděného za rok by vystačilo na výrobu zhruba 1200 baterií pro elektromobily.

Domů
Sdílet
Diskuse