Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
4. ledna 2023 18:03
Čas čtení 1:38

Zeman má výhrady k Hladíkovi, není připraven ho jmenovat ministrem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman má výhrady k Hladíkovi, není připraven ho jmenovat ministrem
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Další postup projedná předsednictvo KDU-ČSL s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Prezident Miloš Zeman ve středu sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi vysvětlil výhrady, které vznesl. Informuje o tom ČTK.

Hladík není první, ke komu má Zeman výhrady

„S panem prezidentem jsme měli dlouhou debatu o současných výzvách Ministerstva životního prostředí. Pan prezident mi sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven k mému jmenování,“napsal Hladík na Twitter. Novinářům sdělil, že debata, kterou s prezidentem vedli, byla poměrně obsáhlá, hluboká a poměrně konkrétní. 

„Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá,“řekl Hladík po jednání s Milošem Zemanem.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Fiala podal návrh na Hladíkovo jmenování do funkce na konci prosince. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula.

„Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ uvedl minulý týden premiér. 

4. ledna 2023 16:17 Čas čtení 0:51 Soud s Babišem a Nagyovou míří ke konci, ve čtvrtek mají zaznít závěrečné řeči Soud s Babišem a Nagyovou míří ke konci, ve čtvrtek mají zaznít závěrečné řeči

Není to poprvé, co má Miloš Zeman k nominantovi na ministerský post výhrady. V prosinci 2021 odmítl jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Tehdy uváděl, že kandidát na ministra není dostatečně kvalifikovaný, a vadil mu i jeho údajný distancovaný postoj k visegrádské spolupráci a Izraeli. 

Premiér Fiala oznámil Hradu, že pokud jeho kandidáti na ministry nebudou jmenováni, podá kompetenční žalobu. Hlava státu mu nakonec vyšla vstříc a jmenovala všechny nominované. Při předávání dekretu se ale hradní kancléř Mynář dost podivně přeřekl. „Magistr, pardon, bakalář Jan Lipavský, ministr pověřený řízením ministerstva zahraničních věcí,“prohlásil, když vybízel Jana Lipavského k převzetí dekretu.

Vstříc naopak Zeman nevyšel v roce 2019, když odmítl jmenovat ministrem kultury tehdejšího místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Zdůvodnil to tím, že je Šmarda odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Do úřadu nakonec zasedl Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Domů
Sdílet
Diskuse