Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2021 12:37
Čas čtení 1:26
Tereza Šnajdrová

Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí

Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Údajně má nízkou kvalifikaci a hlava státu nesouhlasí ani s jeho postojem k dalším zemím.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček právě zveřejnil stanovisko Hradu, podle kterého Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Kandidát na ministra prý není dostatečně kvalifikovaný a vadí mu i jeho údajný distancovaný postoj Visegrádské spolupráci a Izraeli. 

Doporučeno
Vyšla vyhláška o povinném očkování. Co se v ní píše a pro koho bude povinné očkování platit? Vyšla vyhláška o povinném očkování. Co se v ní píše a pro koho bude povinné očkování platit? 10. prosince 2021 11:05

Upozorňujeme redakce, že v krátké době budeme publikovat zcela zásadní stanovisko prezidenta republiky Miloše Zemana,tweetnul jen před pár minuty prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Stanovisko, týkající se jmenování nové vlády, pak jen krátce po poledni Hrad zveřejnil. Píše se v něm, že Miloš Zeman odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí

Ve dnech od 29. listopadu 2021 do 10. prosince 2021 se prezident republiky Miloš Zeman sešel se všemi navrženými kandidáty na ministerské funkce. U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ stojí v úvodu stanoviska podepsaného Jiřím Ovčáčkem.

Halva státu má však problém s Janem Lipavským (Piráti), kandidátem na post ministra zahraničí. „Jedinou výjimkou je osoba Jana Lipavského, jehož prezident republiky odmítá jmenovat z těchto důvodů,“ pokračuje Ovčáček.

Jan Lipavský není podle prezidenta pro práci ministra zahraničí dostatečně kvalifikovaný.  Poslanec měl zakončit studium bakalářem, což údajně nestačí, ale hlava státu má i další důvody. Vadí ji údajný distancovaný postoj kandidáta k Visegrádské spolupráci a také distancovaný postoj k Izraeli. Zeman pak nesouhlasí ani s návrhem, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz ‚návrh‘ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ dodává.

Premiér Petr Fiala (ODS) přitom již ve středu avizoval, že pokud Miloš Zeman nejmenuje celou navrženou vládu, podá kompetenční žalobu. „Pořád věřím, že bude vláda jmenována jako celek. Pokud by pan prezident trval na výhradách k jednomu mnou navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné, abych podal kompetenční žalobu, a to proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta a jaké jsou pravomoci premiéra v této věci,“ řekl Fiala.

Domů
Sdílet
Diskuse