Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Jana Chovancová
7. ledna 2023 19:32
Čas čtení 0:40

Prezident Jižního Súdánu se podle uniklého videa pomočil na veřejnosti. Policie kvůli záběrům zatkla šest novinářů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezident Jižního Súdánu se podle uniklého videa pomočil na veřejnosti. Policie kvůli záběrům zatkla šest novinářů
Zdroj: Getty Images/Spencer Platt

Prezident si v prvních chvílích neuvědomil, že něco není v pořádku.

Zaměstnance státního vysílání v Jižním Súdánu zatkli pro podezření z šíření videa, na kterém se prezident Salva Kiir během oficiální akce zřejmě pomočil. Média informovala organizace na ochranu svobody tisku, píší o tom BBCThe Guardian.

Na videu z akce je vidět jihosúdánského lídra Salva Kiira, jak se mu vestoje během státní hymny tvoří skvrna na kalhotách. Teprve později, když si samotný Kiir a jeho doprovod uvědomili, co se stalo, se kamera náhle odvrátila.

7. ledna 2023 17:14 Čas čtení 0:52 Rusko podle Ukrajiny připravuje další mobilizaci. V druhé vlně má být až 500 tisíc branců Rusko podle Ukrajiny připravuje další mobilizaci. V druhé vlně má být až 500 tisíc branců

Výbor na ochranu novinářů (CPJ) následně v pátek informoval, že Národní bezpečnostní služba země zadržela šest novinářů státní Jihosúdánské vysílací společnosti pro podezření z neoprávněného zveřejnění záběrů.

„Zatýkání odpovídá vzorci bezpečnostního personálu, který se uchyluje ke svévolnému zadržování vždy, když úředníci považují zpravodajství za nepříznivé,“ uvedl Muthoki Mumo, zástupce CPJ pro subsaharskou Afriku.

„Úřady by měly těchto šest zaměstnanců bezpodmínečně propustit a zajistit, aby mohli pracovat bez dalšího zastrašování nebo hrozby zatčení,“ dodal Mumo.

Unie novinářů Jižního Súdánu, která původně popřela zprávy o tom, že novináři byli zatčeni kvůli videu, vyzvala k urychlenému ukončení vyšetřování.

Domů
Sdílet
Diskuse