Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová TASR
7. ledna 2023 17:14
Čas čtení 0:52

Rusko podle Ukrajiny připravuje další mobilizaci. V druhé vlně má být až 500 tisíc branců

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko podle Ukrajiny připravuje další mobilizaci. V druhé vlně má být až 500 tisíc branců
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Rusko druhou vlnu mobilizace popírá.

Rusko se chystá během ledna nařídit mobilizaci dalších až 500 tisíc branců poté, co jich loni v říjnu povolalo 300 tisíc, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka. Informoval o tom v pátek deník The Guardian, podle něhož jde o zjevný důkaz toho, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu ukončit válku na Ukrajině, uvádí TASR.


Ukrajina se domnívá, že branci budou součástí série ruských ofenziv na jaře a v létě na východě a jihu země, řekl zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibitskyj.

6. ledna 2023 18:52 Čas čtení 0:58 Ukrajina dostane obrovskou vojenskou pomoc ze Západu. Němci pošlou 40 Marderů, USA spoustu peněz Ukrajina dostane obrovskou vojenskou pomoc ze Západu. Němci pošlou 40 Marderů, USA spoustu peněz

Rusko popírá, že připravuje druhou vlnu mobilizace. Putin v prosinci prohlásil, že je zbytečné mluvit o novém povolávání branců, a tvrdí, že na Ukrajinu byla vyslána jen polovina těch, kteří již byli mobilizováni.

Vladimir Putin, 21. září 2022.
Vladimir Putin, 21. září 2022. Zdroj: TASR/AP


Ruští představitelé včetně Putina předtím popírali plány na nařízení mobilizace, avšak v září loňského roku nakonec vyhlásili „částečnou mobilizaci“. Putinův cíl zmocnit se ukrajinského území se nezměnil, ale ruské síly nadále trpí „vojenskými slabinami“ včetně počtu vojáků, kterými disponují, uvedl v pátek Pentagon.

Washington doufá, že jeho nejnovější balík zbraní pro Kyjev pomůže Ukrajině získat zpět území okupovaná Ruskem.


„Putin se nevzdal svých cílů ovládnout Ukrajinu a pokračovat v získávání jejího území,“ prohlásila náměstkyně amerického ministra obrany pro Rusko a Ukrajinu Laura Cooper. „Realita ruských slabin – slabin ruských ozbrojených sil – však narazila na tyto cíle,“ řekla Cooper a dodala, že ruské jednotky trpí i nízkou morálkou.

Domů
Sdílet
Diskuse