Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
6. ledna 2023 18:52
Čas čtení 0:58

Ukrajina dostane obrovskou vojenskou pomoc ze Západu. Němci pošlou 40 Marderů, USA spoustu peněz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina dostane obrovskou vojenskou pomoc ze Západu. Němci pošlou 40 Marderů, USA spoustu peněz
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Dlouhou dobu nemohla Ukrajina dostat od svých spojenců z NATO modernější bojová vozidla pěchoty a musela se spokojit se starými sovětskými modely. Nyní je však všechno jinak.

Německo dodá Ukrajině do několika týdnů přibližně 40 bojových vozů pěchoty (BVP) Marder. Jedná se o součást nové etapy podpory ukrajinských sil, která je koordinována se Spojenými státy. V pátek to oznámil mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit, informuje agentura AFP skrze TASR. Američané se zase chystají poslat dosud největší finanční balík pomoci.

22. prosince 2022 9:00 Čas čtení 1:28 Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti Zelenskyj v Bílém domě: Pomoc Ukrajině není charita, ale investice do bezpečnosti

„Těchto 40 vozů má být připraveno v prvním čtvrtletí nového roku, aby je bylo možné následně předat Ukrajině,“ řekl Hebestreit. Dodal, že výcvik ukrajinských vojáků zaměřený na ovládání těchto vozů se uskuteční v Německu.


Americký prezident Joe Biden a německý kancléř Olaf Scholz v pátek taktéž ohlásili, že Washington a Berlín poskytnou Ukrajině bojová vozidla pěchoty na obranu před ruskými silami. USA posílají vozy typu Bradley. Německo dodá Ukrajině také systémy protivzdušné a protiraketové obrany Patriot, které již slíbily také Spojené státy.

Finanční pomoc USA na Ukrajinu dosáhne výše skoro 3 miliard dolarů

Podle informací CNN bude chystaný vojenský balíček na Ukrajinu jedním z těch opravdu největších. Jeho hodnota se blíží ke 3 miliardám dolarů. A přestože se ledy pohnuly s vozy typu Bradley, Spojené státy ještě nejsou připraveny poslat do Evropy tanky M1 Abrams.


AFP připomíná, že Kyjev už dlouho tlačí na dodávky účinnějších zbraní včetně tanků. Západní země však s jejich dodáním váhají, a to kvůli obavám z přímého zatažení do války či z provokace Ruska.


Prohlášení Německa a USA o nových dodávkách pro Ukrajinu přišlo den poté, co Francie přislíbila, že Kyjevu poskytne obrněná vozidla typu AMX-10 RC.

Domů
Sdílet
Diskuse