Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
9. ledna 2023 7:50
Čas čtení 0:58

Soud s Babišem a Nagyovou končí, soudce dnes vynese verdikt v kauze Čapí hnízdo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Soud s Babišem a Nagyovou končí, soudce dnes vynese verdikt v kauze Čapí hnízdo
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Státní zástupce Šaroch navrhuje pro Babiše tříletý podmíněný trest a vysokou finanční pokutu.

V polovině září loňského roku se Městský soud v Praze začal zabývat kauzou Čapí hnízdo, v rámci které na lavici obžalovaných usedli předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová. Babiš je obžalován z dotačního podvodu, kdy měl neoprávněně čerpat dotaci 50 milionů korun na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Soudce dnes vyřkne verdikt, píše ČTK.

5. ledna 2023 11:46 Čas čtení 1:40 Státní zástupce chce pro Andreje Babiše podmínku a peněžitý trest deset milionů Státní zástupce chce pro Andreje Babiše podmínku a peněžitý trest deset milionů

Kauza Čapí hnízdo se k soudu dostala po dlouhých sedmi letech. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš čelí spolu se svou tehdejší poradkyní Janou Nagyovou obvinění kvůli dotačním podvodům v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo. Babiš měl podle žalobce Jaroslava Šarocha obejít dotační pravidla a založit samostatnou společnost Čapí hnízdo, která dosáhla na padesátimilionovou dotaci. Akcie oné společnosti přitom měly patřit Babišovu synovi a manželce Monice.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch již ve čtvrtek pro Babiše i Nagyovou navrhl trest. Ten má sestávat z tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou, ale také finanční pokuty. Předseda hnutí ANO by měl zaplatit deset milionů korun a Nagyová půl milionu korun. 

Babiš i Nagyová vinu odmítají. „Věřím, že soud rozhodne ne pod tlakem, ale spravedlivě. Necítím se vinen ze spáchání trestných činů... zkrátka jsem nevinen,“ řekl u soudu Babiš. Jejich obhájci jsou přesvědčeni o tom, že nebyl předložen žádný důkaz, který by obžalované usvědčil z toho, že udělali něco protizákonného. 

Soud v kauze Čapí hnízdo vrcholí již dnes. Soudní síň se otevře v 9:00 hodin a verdikt nad obžalovanými by pak měl padnout během dne. 

Domů
Sdílet
Diskuse