Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
9. ledna 2023 19:04
Čas čtení 0:46

David Rath se vrací do vězení. Odpyká si zbytek trestu za korupci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
David Rath se vrací do vězení. Odpyká si zbytek trestu za korupci
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Rath si dosud odpykal 3,5 roku ze sedmiletého trestu, soud mu pak trest prodloužil o rok.

Bývalý středočeský hejtman David Rath v pondělí nastoupil k výkonu trestu, který mu soud uložil v takzvané druhé větvi jeho korupční kauzy. Dostavil se do brněnské věznice, kterou zhruba před rokem opustil a v níž si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu. Soud poté uznal Ratha v druhé části případu vinným loni v červnu, trest mu prodloužil o rok. Potvrdila to mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová pro agenturu ČTK. 

Policie zadržela Ratha v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy. Nakonec se ukázalo, že celkem šlo o úplatky v řádech stovek milionů korun.

Rath za to dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti. Z částky zatím zaplatil zhruba polovinu. Rozsudek korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud. Ústředními postavami v obou větvích byli vedle Ratha také manželé Kottovi –⁠ Kateřina Kottová jakožto bývalá ředitelka kladenské nemocnice a její manžel Petr. Soud prodloužil tresty také manželům Kottovým, a to na osm let vězení. Výzvu k nástupu trestu zaslal soud všem odsouzeným 30. prosince.

Domů
Sdílet
Diskuse