Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. ledna 2023 19:46
Čas čtení 1:16

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě
Zdroj: ANO/Facebook

Na tiskové konferenci to uvedla šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Hnutí ANO vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu Petra Fialy. Na úterní tiskové konferenci to oznámila místopředsedkyně hnutí a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Vládní koalice totiž na prvním jednání Sněmovny v roce 2023 zamítla veškeré návrhy, se kterými členové a členky hnutí ANO přišli. 

Poslední hlasování o nedůvěře trvalo téměř celý den

„Nemůžeme přihlížet tomu, že vládní pětikoalice si prosazuje návrhy, které nejsou ty nejdůležitější. Proto jsme se radili, jak dál. Chci vám oznámit, že se klub hnutí ANO jednomyslně shodl na tom, že sebereme podpisy a pokusíme se vyslovit nedůvěru této vládě,“ sdělila novinářům Schillerová. 

Mezi zamítnuté body úterního jednání patřily například návrhy Karla Havlíčka s názvy „Selhání českého předsednictví v klimaticko-ekonomické oblasti“ nebo „Fialova vláda chce občanům zvyšovat ceny za vodné, stočné, léky, pivo, knihy a tak dále“. Zamítnut byl také návrh už zmiňované Schillerové, který pojmenovala „Rozpočtový chaos ministra financí Zbyňka Stanjury“. Tyto a další návrhy podpořilo ve Sněmovně pouze hnutí ANO a SPD.

Svými hlasy se na stranu ANO přikloní i SPD, přestože podle Tomia Okamury jde u hnutí ANO o účelový a nedůvěryhodný obrat. „Hnutí SPD navrhlo svolání mimořádné schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry Fialově vládě již opakovaně a poslanci hnutí ANO mohli své podpisy již dávno připojit. Naposledy v prosinci loňského roku, kdy však předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na adresu této iniciativy SPD řekla, že to pro hnutí ANO není na pořadu dne,“uvedl Okamura. Doplnil ale, že strana SPD je konec Fialovy vlády vždy připravena podpořit.

Opoziční ANO a SPD mají ve Sněmovně 92 hlasů, což ke svržení nestačí. K vyjádření nedůvěry je třeba 101 hlasů. Naposledy čelil kabinet Petra Fialy tomuto hlasování loni v září. Jednání trvalo více než dvacet dva hodin a hlasování vláda složená z koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí Pirátů a Starostů ustála. Pro návrh se vyslovilo 84 poslanců a poslankyň ze 200. Jak kdo hlasoval, jsme pro tebe shrnuli v našem přehledu

Zpět
Sdílet
Diskuse