Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
14. ledna 2023 17:27
Čas čtení 0:59

Výsledky prezidentské volby: Podívej se, jak lidé hlasovali ve tvé obci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výsledky prezidentské volby: Podívej se, jak lidé hlasovali ve tvé obci
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Takto se v regionech hlasovalo v prvním kole prezidentských voleb.

V druhém kole prezidentských voleb se utkají bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, který se v prvním kole umístil na prvním místě, a šéf ANO a expremiér Andrej Babiš. Babiše ve volbách nejvíce podpořili zejména voliči, kteří dříve podporovali hnutí ANO – tedy z Ústeckého, Karlovarského či Moravskoslezského kraje. Pavel zase ovládl Prahu a Středočeský kraj, dále Liberecký nebo Královéhradecký kraj.

14. ledna 2023 9:03 Čas čtení 13:03 Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách
Jak dopadly volby u tebe? To zjistíš na tomto odkaze.

Sociolog a ředitel společnosti PAQ Research Daniel Prokop na Twitteru kolem 15:30, tedy po sečtení zhruba poloviny okrsků, uvedl, že Babiš jasně vyhrává v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje. „Tam má okolo 45 %. Petr Pavel jasně poráží Danuši Nerudovou v bohatších regionech,“ dodal ve twitterovém příspěvku

Zajímavostí je, že v Nové Pláni na Bruntálsku, tedy v nejméně lidnaté moravskoslezské obci, upřednostnili tamní voliči Petra Pavla. V prvním kole prezidentských voleb ze 47 odevzdaných hlasů získal 25, tedy 53,19 procenta. Na druhém místě zde skončil Babiš, kterému dalo hlas 14 tamních voličů, získal tak 29,78 procenta hlasů. 

Postup obou favoritů předjímaly jak poslední předvolební průzkumy, tak kurzové sázky. Podle aktuálních údajů přišlo k volbám celkem 68,26 procenta voličů. Před pěti lety to bylo 62 procent lidí, před deseti lety o jeden procentní bod méně.

Na stránce Českého statistického úřadu se můžeš podívat, jak se hlasovalo v jednotlivých krajích, obcích a okrscích.

Redakce Refresher News sleduje dění během druhého dne voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse