Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
16. ledna 2023 14:24
Čas čtení 1:05

„Mám právo žít a zemřít v klidu.“ Odešla legendární italská herečka Gina Lollobrigida, proslavila se nejen filmem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Mám právo žít a zemřít v klidu.“ Odešla legendární italská herečka Gina Lollobrigida, proslavila se nejen filmem
Zdroj: Flickr

Lollobrigida se naposledy objevila na veřejnosti 21. listopadu, kdy se v televizní talk-show Domenica in rozplakala nad svojí rodinnou situací.

Ve věku devadesáti pěti let zemřela legendární italská herečka Gina Lollobrigida. V pondělí to oznámila její rodina, zprávu z italských médií převzala agentura TASR. Lollobrigida patřila mezi nejznámější italské herečky, které se proslavily po celém světě. Mezi její nejslavnější snímky patří Italské prázdniny nebo Fanfán Tulipán

Nevěnovala se jen herectví, byla uznávanou výtvarnicí nebo novinářkou

Lollobrigida se naposledy objevila na veřejnosti 21. listopadu loňského roku, kdy se v televizní talk-show Domenica in na stanici Rai 1 rozplakala nad svojí rodinnou situací. „Mám právo žít a zemřít v klidu,“ uvedla herecká legenda v souvislosti se soudním sporem, který proti ní vedli její syn Milco Skofic a vnuk Dimitri poté, co herečka zanechala velké množství peněz svému mladému pečovateli Andreu Piazzollovi.

Nejvyšší kasační soud několik týdnů předtím rozhodl, že Lollobrigida potřebuje poručníka, aby zabránil cizím osobám v parazitování na jejím majetku. Soud herečku sice neprohlásil za duševně nemocnou, avšak podle znalců se u ní „snižovala schopnost správně posuzovat realitu“, a tak by se mohla stát obětí podvodníků.

Herečka ještě loni v září neúspěšně kandidovala ve volbách do italského senátu za stranu Suverénní a lidová Itálie. Kromě toho se v posledních letech věnovala výtvarnému umění. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Během své filmové kariéry získala mimo jiné sedm prestižních ocenění David di Donatello. Začínala ale jako modelka, později spolupracovala se slavnými italskými režiséry, jako byli Mario Monicelli, Pietro Germi, Mario Soldati nebo Mario Soldati. Proslavila se i v Hollywoodu. Za roli ve snímku Buona Sera, Mrs. Campbell (1968) byla nominována na Zlatý glóbus.

Později svět filmu opustila a věnovala se výtvarnému umění nebo fotografii. V sedmdesátých letech vydala knihu svých fotoreportáží Italia Mia. Byla i uznávanou novinářkou, udělala například rozhovor s Fidelem Castrem.

Domů
Sdílet
Diskuse