Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. ledna 2023 17:07
Čas čtení 1:00

Monika Babišová popřela, že by jí manžel hrubě odebral slovo. Co prozradila analýza?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Monika Babišová popřela, že by jí manžel hrubě odebral slovo. Co prozradila analýza?
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

„Tady nějaký chytrý jedinec slyší lépe než já, protože nic takového mi manžel rozhodně neřekl,“ okomentovala Babišová video, které se začalo šířit na sociálních sítích.

Sociální sítě začalo po prvním kole prezidentských voleb plnit video z tiskové konference Andreje Babiše. Konkrétně moment, kdy se ke slovu dostala Babišova manželka Monika. Té měl podle některých uživatelů Babiš nevybíravým způsobem říct, ať už nemluví. Novinář Filip Rožánek ale provedl analýzu, podle které prezidentský kandidát nic takového neřekl. Popřela to i Babišová. 

Novinář použil k analýze speciální software

Monika Babišová na tiskové konferenci po prvním kole voleb na dotaz novinářů uvedla, že je nadšená, že se její manžel dostal do druhého kola prezidentské volby a že mu všichni drží palce do kola druhého. Poté se mikrofonu opět ujal Andrej Babiš. Někteří uživatelé a uživatelky sociálních sítí se domnívali, že své ženě odebral slovo dost nevybíravým způsobem. „Tak, hubu drž,“slyšeli

K situaci, která sociální sítě rozdělila na dva tábory, se vyjádřila sama Babišová. „Tady nějaký chytrý jedinec slyší lépe než já, protože nic takového mi manžel rozhodně neřekl,“napsala na svůj Instagram.

17. ledna 2023 10:00 Čas čtení 1:28 Šárka, nebo Aneta? Politická kultura u nás není nic víc než televizní show (Glosa) Šárka, nebo Aneta? Politická kultura u nás není nic víc než televizní show (Glosa)

Slovy Andreje Babiše se zabýval i novinář Filip Rožánek. Provedl jejich analýzu pomocí softwaru, který strojovým učením filtruje potlesk a ruchy od mluveného slova. „Vyčištěná zvuková stopa je nasazená na původní video, jak ho Barbora Mercury zveřejnila, tedy i se zaseknutým obrazem na začátku a se zpomaleným opakováním,“vysvětlil Rožánek. „Tak, kdo je další?“ zněla podle této analýzy Babišova skutečná slova, kterými vyzval k pokračování novinářských dotazů.

Technologie, kterou Rožánek pro analýzu Babišova vyjádření použil, vznikla pro oddělení zpěvu a nástrojů v písničkách, posléze se model rozšířil o filtrování rušivých elementů (hučení klimatizace, klávesy a tak dále).

Domů
Sdílet
Diskuse