Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. ledna 2023 18:30
Čas čtení 1:57

Britský policista znásilnil nejméně 12 žen, policie to desítky let přehlížela

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Britský policista znásilnil nejméně 12 žen, policie to desítky let přehlížela
Zdroj: Flickr/Yukiko Matsuoka/volně k užití

Případ Davida Carricka otevřel rozsáhlé vyšetřování, které vedlo ke skandálnímu odhalení v řadách britské Metropolitní policie.

Člen britské Metropolitní policie David Carrick byl obviněn z více než osmdesáti případů sexuálně násilných trestných činů včetně znásilnění. Osmačtyřicetiletý policista se přiznal k téměř padesáti, z toho ke čtyřiadvaceti znásilněním devíti žen. Případ otevřel rozsáhlá vyšetřování, na základě kterých bylo obviněno přes tisíc policistů a zaměstnanců Metropolitní policie.

Své oběti zamykal pod schody a nechával je bez jídla

Osmačtyřicetiletý Carrick, který se se svými oběťmi seznamoval skrze online seznamovací platformy, se v pondělí u soudu přiznal k celkem čtyřiceti devíti trestným činům. Týkaly se dvanácti obětí, včetně 24 případů znásilnění v letech 2003 až 2020. Carrick využíval svého postavení policisty, čímž u žen vzbudil důvěru.

Obviněný policista kromě sexuálního násilí zakazoval svým obětem stýkat se s jejich dětmi i dalšími rodinnými příslušníky, kontroloval, kde spí nebo co jedí. Některé z nich zamykal v komoře pod schody svého domu, kde je nechával několik hodin bez jídla. 

To, že zůstával ve službě, je alarmující vzhledem k tomu, že na něj přišlo během dvaceti let několik stížností týkajících se obtěžování bývalých partnerek nebo napadání žen. Carrick nikdy nebyl postaven mimo službu a nikdy proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. Velitelství Metropolitní policie, Scotland Yard, ho navíc prošetřovalo ještě před jeho nástupem k policii, šetření se týkalo údajného obtěžování a loupežného přepadení expartnerky. I tak mohl nastoupit a žádné další podněty nevedly k zahájení disciplinárního řízení. 

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

„Měli jsme si všimnout jeho hrubého chování. Protože jsme to neudělali, propásli jsme příležitost ho propustit. Je nám opravdu líto, že zneužíval svou roli policisty a tím prodlužoval utrpení svých obětí,“cituje BBC zástupkyni komisaře Barbaru Gray, která má dohlížet na dodržování policejních standardů. 

Skandál britské Metropolitní policie  

Případ Davida Carricka vedl k rozsáhlému přezkumu v řadách britské Metropolitní policie. Podle deníku Independent zůstává ve službě přes tisíc policistů a dalších zaměstnanců služby, přestože byli obviněni ze sexuálních trestných činů nebo domácího násilí. 

Policejní sbor má celkem více než čtyřicet tři tisíc policistů a zaměstnanců. Vyšetřování ukázalo 1633 případů, které se týkaly 1071 lidí. To znamená, že někteří z nich se trestných činů dopustili opakovaně. „Jde o širokou škálu činů, od slovních potyček až k nejzávažnějším sexuálním trestným činům,“uvedla mluvčí Scotland Yardu.

Podle radní Anny Birley nemohou ženy policii důvěřovat. „Jak můžeme důvěřovat této instituci, když se tisíce obvinění starých desítky let řádně řeší až nyní? Tvrdí nám, že se misogynie řeší. Ale každý nový hrůzný případ, který se ohledně Metropolitní policie vynoří, ukazuje, že to není pravda,“ uvedla.

Oficiální statistiky ukazují, že v Anglii a Walesu je během roku stíháno pouze 1,5 % zaznamenaných znásilnění a celkem 3 % všech sexuálních trestných činů. Jeden z vedoucích pracovníků Metropolitní policie navíc uvedl, že až do loňského roku nebyli policisté za závažné trestné činy vůbec odvoláváni.

Domů
Sdílet
Diskuse