Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. února 2023 15:00
Čas čtení 3:07
Ema Stanovská

8 chyb při mrazení potravin: Které potraviny nedávat do mrazáku a proč jídlo nesmíš rozmrazovat při pokojové teplotě

8 chyb při mrazení potravin: Které potraviny nedávat do mrazáku a proč jídlo nesmíš rozmrazovat při pokojové teplotě
Zdroj: Pexels
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Těchto chyb by ses měl*a určitě vyvarovat, pokud chceš, aby si jídlo ve tvém mrazáku zachovalo všechny živiny.

Mraznička nám pomáhá prodloužit trvanlivost potravin, zabránit jejich plýtvání a ušetřit čas. Zdá se, že používat ji není žádná věda. Často však děláme zbytečné chyby, kvůli kterým potraviny nejen ztrácejí svoji chuť a kvalitu, ale mohou nám způsobit i zdravotní problémy. V tomto článku ti poradíme, na co by sis měl*a dát při mrazení pozor a čeho by ses měl*a naopak vyvarovat.

Jídlo rozmrazuješ při pokojové teplotě

Většina z nás rozmrazuje potraviny na kuchyňské lince, neboť je to velmi rychlé, pohodlné a jednoduché. Jídlo zkrátka necháš v kuchyni, a když se vrátíš domů, je rozmrazené. Ale podle úřadu pro bezpečnost potravin, který spadá pod americké ministerstvo zemědělství, to není nejlepší volba.

Problém můžeš mít zejména s masem. Jakmile se zmrazené maso oteplí na 4 °C, začnou se v něm množit bakterie – a to i tehdy, když je střed stále zmrzlý. Zmrazené potraviny bys neměl*a nechávat při pokojové teplotě déle než dvě hodiny a ze stejného důvodu je nesmíš rozmrazovat v teplé ani horké vodě.

mraznička, chladnička
Zdroj: Pexels

Jídlo bys měl*a rozmrazovat pouze v chladničce, mikrovlnce nebo misce se studenou vodou. Rozmrazování v chladničce trvá mnohem déle, ale je šetrnější a bezpečnější. Ve studené vodě to bude trvat o něco kratší dobu a každou půlhodinu bys měl*a vyměňovat vodu.

Špatně rozmrazuješ v mikrovlnné troubě

Přestože rozmrazování v mikrovlnce je relativně bezpečné, přináší i jistá rizika. Pokud ji nenastavíš správně, jídlo nejen ztratí část své kvality, ale nemusí se úplně rozmrazit, případně se rozmrazí nerovnoměrně.

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

U některých potravin hrozí, že vnějšek bude tát, ale střed přitom zůstane zmrazený. Podobně jako v případě rozmrazování při pokojové teplotě se tedy může stát, že se rozmnoží bakterie.

Nezapomeň také, že k rozmrazování v mikrovlnné troubě bys vždy měl*a použít k tomu určený režim, nikdy klasický ohřev potravin. Jídlo bys měl*a následně ihned uvařit.

Nesprávně balíš potraviny

Potraviny se v mrazáku mohou snadno znehodnotit, pokud nejsou zabaleny správně. Předpokládáme, že se ti nechce oškrabávat krystalky ledu ze své oblíbené zmrzliny nebo odtrhávat kusy ledu z polévkové zeleniny.

Podle společnosti Whirpool se potraviny v mrazáku znehodnotí obvykle tehdy, když nejsou správně zabaleny a uskladněny nebo pokud se nechají v mrazničce příliš dlouho. Proto vždy před mrazením řádně utěsni obal, aby do něj nepronikl vzduch. Řešením mohou být uzavíratelné igelitové sáčky speciálně určené do mrazáku. Kromě toho si ověř, jak dlouho potravina v mrazáku vydrží.

mraznička, chladnička
Zdroj: Unsplash.com

Zmrazuješ nesprávné potraviny

Zmrazit můžeš téměř cokoli, ale ne všechno si udrží svou kvalitu. Mráz může zničit chuť a vzhled potraviny, vysušit ji, či naopak rozmočit. Je to proto, že voda se při zmrazení rozpíná, což vede k prasknutí buněčných stěn a následné změně struktury, vysvětluje profesor Jonathan Deutsch pro Eating well.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Za „kryoterapii“ ti určitě nepoděkuje listová zelenina, která se z křehké a křupavé rychle změní na kašovitou (výjimkou je špenát či kapusta), libové ryby (bez tuku se změní na vodnaté), omáčky zahuštěné škrobem, tekuté mléčné výrobky jako mléko či smetana (mohou se srazit), vařené těstoviny a rýže, vařené vaječné bílky (budou gumové) a majonéza (tuk se může oddělit od ostatních složek).

Mrazák nemá nastavenou správnou teplotu

Pokud máš teplotu v mrazáku nastavenou nesprávně, potraviny se v ní mohou snadno znehodnotit, dokonce se v ní mohou začít množit bakterie jako Salmonella a E. coli. Ideální teplota mrazení, při které zůstanou zachovány všechny živiny, je –24 °C, ale doma stačí, pokud je teplota alespoň –17 až –19 °C. Spotřebič by určitě neměl být umístěn na přímém slunci. Během teplých měsíců teplotu mírně sniž.

mraznička, chladnička
Zdroj: Pexels

Abys teplotu v mrazáku udržel*a na konstantní úrovni, vždy do něj vkládej zcela vychlazené potraviny, ujisti se, že ti správně těsní dveře (to samé platí pro lednici) a mrazák udržuj plný alespoň na 70 procent (pomůže to šetřit energii).

Dlouho rozmrazuješ zeleninu

Zelenina rozmrazená v mikrovlnné troubě nebo několik hodin uložená na kuchyňské lince se často může rozmočit a ztratit chuť i texturu. Běžně se tak stane, že z křupavé brokolice vznikne rozmočená kaše. Mrazenou zeleninu proto můžeš rovnou hodit na olej nebo do vroucí vody. Příprava bude trvat o něco déle, ale zelenina si díky tomu zachová svoji kvalitu.

Před konzumací neblanšíruješ ovoce

Od doby, kdy americká vládní Správa potravin a léčiv (FDA) našla ve zmrazeném bobulovitém ovoci viry hepatitidy A a noroviru, doporučuje se před konzumací ovoce oblanšírovat. To znamená ponořit mrazené bobule na dvě minuty do vroucí vody, poté je zprudka ochladit a teprve tehdy je konzumovat. Nejde jen o bezpečnost – takto upravené ovoce si zachová svoji šťavnatou, sladkokyselou chuť.

mraznička, chladnička
Zdroj: Pexels

Nevkládáš potraviny do mrazáku hned

Často se stává, že zelenina či pečivo ztratí kvalitu dříve, než je stihneme „zachránit“. Nevložit potravinu do mrazáku, když je v nejlepší formě, je jedna z nejběžnějších chyb, které děláme. Jídlo by nemělo být ani nezralé, ani přezrálé, ale co nejčerstvější, aby si zachovalo co nejvíce vitamínů a minerálů.

Domů
Sdílet
Diskuse