Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. ledna 2023 20:02
Čas čtení 0:52

Průzkum: V závěru roku rostla důvěra ve vládu, poslance i prezidenta. Velká část lidí s nimi ale není spokojena

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: V závěru roku rostla důvěra ve vládu, poslance i prezidenta. Velká část lidí s nimi ale není spokojena
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Zda občané ČR důvěřují základním ústavním institucím, zjišťovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR.

Vláda, Sněmovna i prezident sice zaznamenávají nárůst důvěry českých obyvatel, stále jim však věří méně než 40 procent lidí. Lidé nejvíce věří starostům a obecním zastupitelům, naopak o něco méně prezidentovi a vládě. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Ten se od 11. listopadu 2022 do 9. ledna letošního roku dotazoval 901 obyvatel České republiky starších 15 let.

Nejvyšší důvěře se těšili starostové (71 %) s obecními zastupitelstvy (69 %). Oproti podzimu loňského roku se tak jedná o zlepšení v řádech jednotek procent. Poslancům v předešlém průzkumu pak vyjádřilo důvěru 28 procent lidí a v nynějším 33 procent. Prezidentovi zase loni na podzim stoupla důvěra občanů na 33 procent a v aktuálním průzkumu z přelomu roku na 38 procent. 

Více se dozvíš v následujícím grafu, který ukazuje vývoj důvěry obyvatel v ústavní instituce za posledního 1,5 roku:

Vývoj důvěry ve všechny ústavní instituce zařazené do průzkumu kopíruje podle CVVM vývoj spokojenosti lidí s politickou situací v zemi. Podíl obyvatel Česka spokojených s politickou situací činí podle aktuálního průzkumu 16 procent. V předchozím průzkumu to bylo 13 procent a na konci roku 2021 pouze 11 procent.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Nadále ale výrazně převažuje podíl nespokojených, který činí 59 procent lidí. Jedná se o velmi nepatrné zlepšení situace vzhledem k tomu, že v předchozím průzkumu šlo o 62 procent nespokojených občanů.

Domů
Sdílet
Diskuse